Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet: SL sätter upp allt fler övervakningskameror

- 31/07/2020, 06:49

Från och med lördag kommer Kista utrustas med ytterligare sju övervakningskameror. Så småningom beräknas 1000 kameror sättas upp runt om i Stockholms lokaltrafik.

Nu träder en ny lag i kraft i Sverige. Den handlar om att SL får tillåtelse att sätta upp över 1000 övervakningskameror runt om i Stockholms lokaltrafik. Först ut är Kista, som från och med lördag tilldelas sju nya kameror.

– För det första, som vi har kämpat och som vi längtat för att få en ny, modern kamerabevakningslag på plats, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd (M) till Sveriges Radio.

Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

Var tidigare blinda fläckar

Tamsons menar att det innan lagen var otillåtet att använda kameror till att filma vid entréer, stationer eller bussterminaler.

– Då har det varit blinda fläckar för trygghetsarbetet.

"Integritetsaspekten är viktig"

Vad som brukar anses vara motargumentet till en utökad kameraövervakning är integritetsfrågan.

– Integritetsaspekten är viktig, men vi ska komma ihåg att den största integritetskränkning man kan utsättas för är att utsättas för våld eller brott. Sitter en kamera där, då drar sig buset från att vara där, hänga där och göra dumheter, avslutar han till Sveriges Radio.