Så vet du om du lider av relations-OCD.
Så vet du om du lider av relations-OCD. - Foto: Shutterstock

Så vet du om du lider av relations-OCD

Att någon gång ifrågasätta relationen med sin partner är ingenting konstigt eller ovanligt. Men för de personer som låter jobbiga tankar om förhållandet styra vardagen, kan det tyda på relations-OCD.


OCD (Obsessive Compulsive Disorder reds. anm) är en misstolkad diagnos. Många tror att det bara handlar om att ha det städat hemma och att allt måste vara på sin plats, men OCD kan ta sig i uttryck på så många olika sätt.

Att OCD endast handlar om symmetri är en stor missuppfattning. Bildkälla: Shutterstock

– Många gånger utvecklar personer med OCD tvångstankar kring tabubelagda ämnen. Ansvar, skuld och skam är stora teman. Det kan handla om att man är rädd att man ska bli galen och skada sin partner med en kniv eller att man är pedofil. Man börjar leta symtom i kroppen, och tänker att ”om jag inte känner något nu så är jag inte pedofil”, förklarar Maria Farm, legitimerad psykolog.

Vad är OCD?

OCD kallas även för tvångssyndrom och handlar om att en person lider av tvångstankar och inte sällan tvångshandlingar för att lindra de ångestframkallande tankarna, skriver Vårdguiden.

Tankarna är alltid negativa och kan exempelvis handla om att du måste stänga av och på ugnen 10 gånger innan du lämnar ditt hem, annars kommer din familj att dö.

Relations-OCD

Det finns en form av OCD som inte är väldigt känd. Relations-OCD drabbar personer i relationer som börjar grubbla alldeles för mycket, näst intill tvångsmässigt, över relationen med sin partner.

Relations-OCD går att känna igen i följande tecken:

  1. Du ifrågasätter relationen hela tiden, ofta på grund av småsaker
  2. Du läser ofta artiklar eller liknande om hur ett "lyckligt förhållande" borde ser ut
  3. Du jämför din relation med dina vänners relationer
  4. Du ifrågasätter din partner med frågor som: Är hen verkligen den rätta?
  5. Du blir orolig när du inte känner passion mellan dig och partnern, då du tror att den ska finnas där jämt
  6. Du letar hela tiden efter den "äkta kärleken" och tänker att så fort det händer så kommer ditt intresse för andra att försvinna helt
  7. Du skapar regler i huvudet för din partner och när hen inte lever upp till dem tänker du att förhållandet inte är värt det

"Pingismatch i huvudet"

Dessa tankar kan utlösas av minsta lilla och innebära enorm stress, menar Ferm. Hon förklarar att de personer som oroar sig över att vara pedofiler ofta tvingar sig själva till att titta på fotografier på barn för att se ifall de "känner något" eller inte. Likaså kan en personer med relations-OCD titta på foton av sin partner för att leta efter kroppsliga symtom och känslor.

– Känner jag vad jag känner? Är det här rätt för mig? Har jag valt rätt person att vara med? Nu har jag inte känt så starkt för min partner den här veckan, vad betyder det? Det blir en pingismatch i huvudet av tankar som går fram och tillbaka.

Då ska du söka hjälp

Till Expressen avslutar hon med att förklara att det är viktigt att söka professionell hjälp om man känner igen sig, eftersom att OCD kan vara en tuff fajt att ta själv.

– Det kan vara svårt att prata om det med andra eftersom många tvångsteman är just tabu, men det finns hjälp. Kom ihåg: Det är inte ditt fel att du har OCD, men du kan lära dig att hantera det.

ocd
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lider du av psykisk ohälsa?
Tack för din röst!