Höstens högskoleprov ställs in.
Höstens högskoleprov ställs in. - Foto: Shutterstock

Beskedet: Höstens högskoleprov ställs in

Under torsdagen presenterade Universitets-och högskolerådet sin analys gällande höstens högskoleprov. De kom fram till att smittspridningen av corona är för stor och att provet därför bör ställas in.


För inte längesedan rapporterade Nyheter24 att höstens högskoleprov eventuellt kunde komma att bli av.

Detta då regeringen gav Universitets-och högskolerådet i uppgift att diskutera möjligheterna och förutsättningarna för höstens högskoleprov.

Ställer in

Idag skulle UHR presentera resultaten – och enligt slutsatsen blir det inget högskoleprov i höst.

– Universitets- och högskolerådet (UHR) har, i nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, utrett förutsättningarna för att genomföra höstens högskoleprov, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Enligt deras analyser skulle ett prov innebära ökad smittspridning av corona. Detta även på grund av att det inte är möjligt att skydda varje provdeltagare och att kapaciteten för provpersonal är liten, rapporterar Sveriges Radio.

Förlängd giltighetstid

Under torsdagen kom även beskedet att tidigare högskoleprovens giltighetstid förlängs från fem till åtta år. Förläningen kommer då gälla för vårens antagningar till universiteten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!