Måndag 5 Dec
Stockholm

Ny coronarelaterad sjukdom farlig för barn: "Kan drabba hjärtat"

MIS uppdagades efter corona.
MIS uppdagades efter corona. Foto: Shutterstock

MIS uppdagades i skuggan av corona då allt fler barn drabbades av liknande symtom som Kawasakis sjukdom. Nu varnar läkare för det anti-inflammatoriska syndromet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter att corona drabbade barn i bland annat England i våras kom rapporter om att en ny allvarlig sjukdom utvecklats.

Sjukdomen fick namnet MIS (multi-inflammatoriskt syndrom reds. anm). Det kom in uppgifter om att barn under 1-2 år drabbats av hög och långdragen feber, utslag på kroppen, trötthet och rodnande ögonvitor. Vissa barn fick diarré och hos många påverkades även hjärtat.

Genomsnittsålder 4-5 år

Symtomen är alltså väldigt lika Kawasakis sjukdom, men det finns åldersskillnader:

– Man har funnit att barnen som insjuknat är något äldre än de som får Kawasakis sjukdom. MIS kan drabba barn under 1-2 år, men genomsnittsåldern verkar litet högre kanske 4-5 år. MIS drabbar också oftare hjärtat, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson

Ludvigsson har även lagt märke till att sjukdomen mer frekvent drabbar barn med afrikanskt eller utomeuropeiskt påbrå, men höjer ett finger för att det även kan drabba barn med svenskt påbrå.

50 barn drabbade

Runt om i landet har cirka 50 barn drabbats av MIS, som inte påträffades någon gång innan covid-19. Det gör Ludvigsson säker på att sjukdomen är relaterad till corona.

– Många barn som har MIS har testats positivt för covid-19 men inte alla, inte ens för antikroppar (som tecken på tidigare infektion). Min gissning är dock att antikropparna försvunnit hos de barn som har MIS, men negativt antikroppstest. 

Ingen död

Av dessa 50 barn har tio av dessa legat inne för intensivvård och tre barn har behandlats med konstgjord lunga utanför kroppen. Den goda nyheten är dock att inget barn dött, men enligt barnläkaren är sjukdomen farlig.

– Framförallt om man får svår hjärtpåverkan. Detta är dock ovanligt.

Kronisk trötthet

De barn som drabbats av MIS har slutligen tillfrisknat. Men en teori som Ludvigsson har är att de kan drabbas av kronisk trötthet. Däremot ser han ingen anledning till föräldrar att oroa sig.

– MIS är ett ovanligt tillstånd. Man ska inte oroa sig, det finns andra risker som är större för barn, exempelvis risken för trafikolyckor och cancer eller diabetes, avslutar han till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.