MIS uppdagades efter corona.
MIS uppdagades efter corona. - Foto: Shutterstock

Ny coronarelaterad sjukdom farlig för barn: "Kan drabba hjärtat"

MIS uppdagades i skuggan av corona då allt fler barn drabbades av liknande symtom som Kawasakis sjukdom. Nu varnar läkare för det anti-inflammatoriska syndromet.


Efter att corona drabbade barn i bland annat England i våras kom rapporter om att en ny allvarlig sjukdom utvecklats.

Sjukdomen fick namnet MIS (multi-inflammatoriskt syndrom reds. anm). Det kom in uppgifter om att barn under 1-2 år drabbats av hög och långdragen feber, utslag på kroppen, trötthet och rodnande ögonvitor. Vissa barn fick diarré och hos många påverkades även hjärtat.

Genomsnittsålder 4-5 år

Symtomen är alltså väldigt lika Kawasakis sjukdom, men det finns åldersskillnader:

– Man har funnit att barnen som insjuknat är något äldre än de som får Kawasakis sjukdom. MIS kan drabba barn under 1-2 år, men genomsnittsåldern verkar litet högre kanske 4-5 år. MIS drabbar också oftare hjärtat, säger barnläkaren Jonas F Ludvigsson

Ludvigsson har även lagt märke till att sjukdomen mer frekvent drabbar barn med afrikanskt eller utomeuropeiskt påbrå, men höjer ett finger för att det även kan drabba barn med svenskt påbrå.

50 barn drabbade

Runt om i landet har cirka 50 barn drabbats av MIS, som inte påträffades någon gång innan covid-19. Det gör Ludvigsson säker på att sjukdomen är relaterad till corona.

– Många barn som har MIS har testats positivt för covid-19 men inte alla, inte ens för antikroppar (som tecken på tidigare infektion). Min gissning är dock att antikropparna försvunnit hos de barn som har MIS, men negativt antikroppstest. 

Ingen död

Av dessa 50 barn har tio av dessa legat inne för intensivvård och tre barn har behandlats med konstgjord lunga utanför kroppen. Den goda nyheten är dock att inget barn dött, men enligt barnläkaren är sjukdomen farlig.

– Framförallt om man får svår hjärtpåverkan. Detta är dock ovanligt.

Kronisk trötthet

De barn som drabbats av MIS har slutligen tillfrisknat. Men en teori som Ludvigsson har är att de kan drabbas av kronisk trötthet. Däremot ser han ingen anledning till föräldrar att oroa sig.

– MIS är ett ovanligt tillstånd. Man ska inte oroa sig, det finns andra risker som är större för barn, exempelvis risken för trafikolyckor och cancer eller diabetes, avslutar han till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.