Lördag 23 Okt
Stockholm

Folkhälsomyndigheten: "Då blir munskydd aktuellt"

Munskydd kan komma att bli aktuellt på specifika områden.
Munskydd kan komma att bli aktuellt på specifika områden. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Gorm Kallestad/TT

Under tisdagen hölls en pressträff med Folkhälsomyndigheten. En fråga som länge varit på tapeten är den om munskydd, något som generaldirektören Johan Carlson svarade på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige har haft låga siffror i antalet coronafall den senaste tiden. Men det stoppar inte diskussioner kring att bära munskydd, något som Sverigedemokraterna anser är ett krav.

Under tisdagens pressträff togs frågan upp på agendan. Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är det en effektiv metod för att hindra smittspridningen.

– Vi har aldrig avrått från munskydd, säger han under konferensen.

"Vill hitta lägen"

Han menar däremot att det är en ökad smittspridning i exempelvis Spanien, trots att de har krav på munskydd. För honom är det en fråga om att kunna sköta det ordentligt.

– Man ska inte tolka det som att vi avråder användningen av munskydd, men det är en annan sak att ge råd till hela befolkningen. Vi vill hitta de lägen där vi kan peka på ett behov som finns för att använda munskydd.

Krav på munskydd i specifika områden

Carlson menar att det finns möjligheter för att se till eventuella krav på munskydd i trängsel-områden, vårdinrättningar, hos optiker och tandvård, rapporterar Expressen.

– Vi kommer diskutera med de regionala smittskydden om det kan vara en bra metod regionalt i vissa områden, säger Johan Carlson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela