Ulf Kristersson vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten.
Ulf Kristersson vill se hårdare tag mot gängkriminaliteten. - Foto: Amir Nabizadeh/TT

Moderaterna: Gör det lättare att tvångsomhänderta barn till gängkriminella

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson vill se hårdare tag mot gängkriminella.


I Ekots Lördagsintervju kommer Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med ett förslag. Det handlar om den mycket omdiskuterade gängkriminaliteten.

– Om ni inte ser till att era barn slipper växa upp i grov kriminalitet eller om ni inte har koll på att era barn inte begår brott då måste vi överta den uppgiften. Det skulle jag säga är en signal som skulle bli rätt kristallklar rakt in i rätt många familjer, menar Kristersson.

Lättare att tvångsomhänderta

Hans förslag innebär att det ska bli lättare för polis och åklagare att tvångsomhänderta barn till gängkriminella, enligt Lagen om Vård av unga.

– Nu pratar vi om barn och ungdomar som växer upp i kriminalitet, där familjen är kriminell, där det är en överhängande risk att de fostras in i egen kriminell bana. De blir ofta inte omhändertagna överhuvudtaget, fortsätter partiledaren.

"Mycket bättre"

Han förklarar vidare att Socialtjänsten inte lägger sig i tillräckligt och att det behöver bli fler ingripanden, skriver Sveriges Radio.

– Det skulle göra att statens samlade insatser för att ta bort barn och ungdomar från kriminella miljöer skulle vara mycket, mycket bättre, säger Ulf Kristersson i intervjun.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!