Vilka är de förväntade biverkningarna av coronavaccin?
Vilka är de förväntade biverkningarna av coronavaccin? - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Bixabay.

Detta är de förväntade biverkningarna av coronavaccinet

Flera vaccin mot coronaviruset är på väg och det kommer, enligt statsministern, räcka till hela Sveriges befolkning. Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet, berättar om de förutspådda biverkningarna.


Tidigare i veckan berättade statsminister Stefan Löfven under en pressträff att ett vaccin mot coronaviruset är påväg. Han bekräftade även att vaccinet kommer räcka till hela Sveriges befolkning, även om man kommer behöva fördela ut vaccinet i omgångar – och att personer i riskgrupp prioriteras. 

– Sverige ska snabbt fördela vaccin mot covid-19, under förutsättning att vaccinen blir godkända, har vi säkrat vaccin för 10 miljoner människor, sa socialminister Lena Hallengren.

Läs mer: Vaccin är på väg – ska räcka till hela Sveriges befolkning

Vad innebär ett vaccin för samhället?

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson underströk att ett vaccin inte innebär att samhället kan börja leva som vanligt igen och att restriktioner kommer vara ett faktum fram till hösten 2021, enligt hans beräkning. 

Löfven, Carlson och vaccinsamordnare Richard Bergström var överens om att vaccinet är viktigt främst för att värna om vården och de mest sårbara. Man förutspår att ett godkännande av åtminstone ett vaccin ska komma tidigast i januari nästa år. 

Läs mer: Nya coronavaccinet – det här är allt vi vet.

Godkännandet av coronavaccin förväntas komma tidigast i januari nästa år. Bildkälla: Johan Nilsson/TT.

Vilka blir biverkningarna? 

Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska Institutet, berättar i TV4:s Efter fem att man för varje dag som går lär sig mer om långtidseffekterna av de kommande vaccinen. 

Sällberg säger att biverkningarna av coronavaccinet kommer handla om de "vanliga" biverkningarna från vaccin. 

Feber i någon dag, ont i huvudet. Ont vid injektionsstället i några timmar eller ett dygn. Man kan bli trött och hängig. Men det går över inom 24 timmar – även om ett fåtal hänger kvar längre, säger han i Efter fem.  

Han tillägger att vissa kan få högre feber men att det inte avviker från det vanliga. 

"Vaccin skyddar inte mot infektion"

Sällberg fortsätter med att förklara att man fortfarande kan smitta andra även om man är vaccinerad, men att förhoppningen är att vaccination innebär att man har betydligt lägre smittsamhet som smittad.

– Vaccin skyddar inte mot infektion, det skyddar mot sjukdom. Det vi hoppas – men inte vet – är att själva vaccinet ska korta ner den tiden som man blir smittad och bär på viruset till en väldigt kort tid med väldigt lite virus, säger Sällberg i Efter fem. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!