Måndag 23 Maj
Stockholm

Då kan en tredje coronavåg uppstå i Sverige

När kan Sverige förvänta sig den tredje vågen av corona?
När kan Sverige förvänta sig den tredje vågen av corona?. Foto: Bildkälla: Amir Nabizadeh/TT & Unsplash.

Sedan covid-19 först kom till Sverige i början av året har det diskuterats kring huruvida vi kunde förvänta sig oss en "andra våg". Flera hävdar att vi just nu befinner oss i den andra vågen och att vi dessutom kan förvänta oss en tredje.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Även om många menar på att Sverige just nu befinner sig i den andra vågen av covid-19 så finns det delade meningar, då forskare ser olika på begreppet "andra våg". 

AnnaSara Carnahan, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, menar på att vi fortfarande befinner oss i den första vågen av corona, eftersom att smittspridningen aldrig upphörde helt under sommaren. 

Hon understryker också att vaccinet kan göra stor skillnad i smittspridningen, beroende på när det kommer och hur länge immuniteten varar, skriver Expressen. 

Läs mer: Sverige kan börja vaccinera mot coronaviruset i december. 

En tredje våg redan i början av 2021

David Nabarro, särskild coronaexpert vid Världshälsoorganisationen WHO, menar däremot att Sverige definitivs befinner sig i en andra våg nu, och att det beror på att Europa inte förberedde sig tillräckligt för hösten under sommaren. 

Nabarro tror även att vi kommer se en tredje våg redan tidigt nästa år, om vi inte bygger upp en nödvändig infrastruktur, enligt Reuters. 

Rrofessor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, Tom Britton, håller med om att en tredje våg kan uppstå i Sverige, om smittan går ner vid jul, och människor slappnar av för mycket. Däremot menar han att varje våg blir mindre än den förgående, skriver Expressen. 

Därför ökar smittspridningen under vintern

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, förklarar att smittspridningen ökar medan Sverige blir kyligare, då människor tvingas umgås inomhus. 

Smittspridningen ökar också rent fysikaliskt eftersom det blir torrare inomhusmiljö. Det har vi åtminstone sett på influensavirus, säger Elgh till Expressen

LÄS MER: 

Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig. 

Flygbolagets krav: Passagerare måste coronavaccineras. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela