Sa-ska-regeringen-fa-svenskarna-att-vaccinera-sig
Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig

Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig

Under tisdagen hålls ytterligare en pressträff med coronaviruset i fokus. Där berättar socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson hur man ska få svenskarna att vaccinera sig.


Under tisdagen berättade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att det finns ett scenario där Sverige börjar vaccinera redan i december

Oavsett när vaccinationen drar igång kommer vissa grupper att prioriteras först – här ingår äldre, andra i riskgrupp och personal inom vård och omsorg.

Dessa grupper väntas kunna vaccineras till våren. Först därefter är det aktuellt att vaccinera övriga medborgare. 

Samtidigt är det inte alla som vill vaccinera sig – enligt en undersökning från Novus är var fjärde svensk beredd att tacka nej till sprutan. 

Regeringens plan

Under tisdagens pressträff berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson hur man ska få svenskarna att vaccinera sig. 

Öppen information, verkar vara planen för att vinna över skeptiker. 

– Vi har redan nu en bra säkerhetsmarginal på de här vaccinerna. De testas och genomgår en rejäl granskning. Men ju mer tiden går desto mer vet vi om t.ex. biverkningar, som jag tror de flesta är rädda för, säger Carlson. 

Han fortsätter: 

– Med öppen attityd och öppna data kommer fler och fler inse att det är en bra idé att vaccinera sig. Jag är inte orolig. 

Lena Hallengren: Kommer ångra sig

Även socialminister Lena Hallengren trycker på att regeringen ska satsa på transparens för att få fler att vaccinera sig. 

– När myndigheter får svara på alla frågor som finns och när det klarnar kring vilka vaccin som finns tror jag det där kommer ändra sig, säger hon under pressträffen. 

LÄS ÄVEN: 

Flygbolagets krav: Passagerare måste coronavaccineras

Nya bedskedet: 8 personer maxantalet för sittande publik

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?