Lördag 21 Maj
Stockholm

Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig

Sa-ska-regeringen-fa-svenskarna-att-vaccinera-sig
Så ska regeringen få svenskarna att vaccinera sig. Foto:

Under tisdagen hålls ytterligare en pressträff med coronaviruset i fokus. Där berättar socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson hur man ska få svenskarna att vaccinera sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under tisdagen berättade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström att det finns ett scenario där Sverige börjar vaccinera redan i december

Oavsett när vaccinationen drar igång kommer vissa grupper att prioriteras först – här ingår äldre, andra i riskgrupp och personal inom vård och omsorg.

Dessa grupper väntas kunna vaccineras till våren. Först därefter är det aktuellt att vaccinera övriga medborgare. 

Samtidigt är det inte alla som vill vaccinera sig – enligt en undersökning från Novus är var fjärde svensk beredd att tacka nej till sprutan. 

Regeringens plan

Under tisdagens pressträff berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson hur man ska få svenskarna att vaccinera sig. 

Öppen information, verkar vara planen för att vinna över skeptiker. 

– Vi har redan nu en bra säkerhetsmarginal på de här vaccinerna. De testas och genomgår en rejäl granskning. Men ju mer tiden går desto mer vet vi om t.ex. biverkningar, som jag tror de flesta är rädda för, säger Carlson. 

Han fortsätter: 

– Med öppen attityd och öppna data kommer fler och fler inse att det är en bra idé att vaccinera sig. Jag är inte orolig. 

Lena Hallengren: Kommer ångra sig

Även socialminister Lena Hallengren trycker på att regeringen ska satsa på transparens för att få fler att vaccinera sig. 

– När myndigheter får svara på alla frågor som finns och när det klarnar kring vilka vaccin som finns tror jag det där kommer ändra sig, säger hon under pressträffen. 

LÄS ÄVEN: 

Flygbolagets krav: Passagerare måste coronavaccineras

Nya bedskedet: 8 personer maxantalet för sittande publik

Kommentera
Kopiera länk
Dela