Appen som pedofiler använder sig av.
Appen som pedofiler använder sig av. - Foto: Bildkälla: Silas Stein/TT.

Varningen: Pedofiler utnyttjar barn på populära appen

Sociala mediers uppkomst har gjort det enklare för pedofiler att komma i kontakt med- och utnyttja barn. En app sticker ut som den farligaste, enligt Svenska Dagbladets granskning.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Snapchat är en av de populäraste apparna bland barn – och även bland pedofiler

Enligt en granskning av Svenska dagbladet har Snapchat kommit att bli en app som pedofiler använder sig av för att komma i kontakt och utnyttja barn. 

– Snapchat är störst i nästan alla ålderskategorier, och är populär redan från nio år. För många barn, framförallt i de äldre åldrarna, fungerar appen som en integrerad del av det sociala livet, säger Anette Novak, direktör för Statens medieråd, till SvD.

Bildkälla: Unsplash.

Försvårar polisens arbete

Det är svårt för polisen att hitta bevis på snapchat då meddelanden och bilder bara kan visas i några sekunder, för att sedan försvinna för gott. 

– Snapchat är svårt. Det är ett problem med just innehållet, vilket ofta är det som vi är mest intresserade av, säger Emma Vangstad, som leder gruppen för it-relaterade sexuella övergrepp mot barn hos polisregion mitt, till SvD.

"Över 90 procent av alla groomingärenden"

Enligt SvDs granskning så är Snapchat den plattform som fått flest polisanmälningar gällande sexualbrott mot barn, under perioden januari till augusti 2020.  

Polisen Andreas Grym har tidigare arbetat som samordnare för inkommande ärenden och berättar för SvD att Snapchat i slutet av förra året utgjorde över 90 procent av alla groomingärenden.

– Plattformarna kommer och går, men det som består är Snapchat, säger Grym. 

Snap avböjer intervju

Snap, som är företaget bakom Snapchat avböjer intervju med SvD och svarar istället med ett allmänt mail. 

”Vi jobbar hårt för att upptäcka, förebygga och stoppa övergrepp på vår plattform. Vi kommer att fortsätta att jobba proaktivt med internationella regeringar, rättsvårdande myndigheter och andra säkerhetsorganisationer för att investera i sätt som ytterligare kan förbättra vår hantering av den typen av beteende”, skriver en talesperson för Snap.

/