Måndag 23 Maj
Stockholm

Julklappspelet – 5 varianter på julklappsleken ni måste prova

Trissa upp stämningen i jul med julklappspelet. Ett perfekt sätt att slippa köpa julklappar till alla – och dessutom sparar du pengar! Här har du 5 olika varianter på julklappsleken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trissa upp stämningen i jul med julklappspelet. Ett perfekt sätt att slippa köpa julklappar till alla – och dessutom sparar du pengar! Här har du 5 olika varianter på julklappsleken. 

Regler och förberedelser

En förutsättning för att julklappsspelet ska gå rätt till behöver några regler redas ut. För alla varianter behöver ni först komma överens om:

 1. Hur många klappar alla ska köpa 

 2. Budget och prisklass – kanske julklappar under 200 kronor?

När detta är utrett är det dags att välja vilken typ av julklappspel ni vill köra. Här listar vi 5 varianter – den ena tuffare än den andra...

1. Julklappsspelet med tärning – den klassiska (halvsnälla) varianten

Julklappsleken med en tärning är det klassiska upplägget och är kanske det som de flesta känner till. Många diskuterar utformningen kring denna, men det här är de officiella reglerna. Observera att alla deltagare ska ha med sig en julklapp till leken! Placera alla klapparna i en hög på golvet eller på ett bord.

Du behöver: 

 • En tärning

 • Tidtagarur, t.ex mobil eller äggklocka

 • Minst 1 julklapp per person

Omgång 1

Yngst börjar slå, och sedan går turen medsols. En sexa betyder att man får välja ett paket från högen. Fortsätt slå tills alla julklappar är utdelade. Inga klappar får öppnas än!

Nu sitter det säkert några runt högen som har blivit utan present, men lugn – er revansch kommer.

Omgång 2

Ställ timern på 5-10 minuter, beroende på hur många ni är. Yngst börjar slå.

1:a eller 6:a på tärningen betyder att man får sno ett valfritt paket från någon annan. Fortsätt tills klockan ringer. 

Omgång 3 – valfritt

Den här omgången i julklappsspelet är för de riktigt hetlevrade, men det är förstås valfritt om ni ska köra den här omgången. 

Alla med klappar får nu öppna sina presenter. Ställ timern igen på 5-10 minuter och slå tärningen. 1:a och 6:a betyder återigen att sno ett valfritt paket!

Varning för att du kommer få se svärfar hugga som ett rovdjur efter den bästa julklappen.

2. Julklappsspelet med straff 

Den här varianten bygger på samma regler som klassikern. Här betyder en slagen 5:a på tärningen att du måste ge bort ett av dina paket till den som har minst antal paket, rangordning yngst som får paket.

3. Julklappspelet med lotteri

Den här varianten fungerar bra för sällskapet som inte är lika lagda åt rovdjurshållet.

Precis som innan bestämmer ni prisklass på alla klapparna som kommer få vara med i spelet. Det är viktigt att antalet klappar och deltagare är lika många – se till att samtliga deltagare är informerade om vilka regler och budget som gäller.

Du behöver:

 • Penna

 • Papper

 • 1 julklapp per person

Skriv en lapp med en siffra för vardera deltagare. Är ni 8 deltagare ska det finnas lappar med siffran 1 till 8. Lägg lapparna i en skål. Låt deltagarna dra en lapp från skålen. Den som fick siffran 1 får välja valfritt paket först – fortsätt sedan i rangordning.

4. Julklappsleken med fiskdamm

En fiskdamm-edition är bra för det yngre sällskapet. Här kan ni komma överens om några mindre symboliska och barnvänliga presenter, förslagsvis gnuggisar, slajm eller klistermärken. Men självklart får även de vuxna vara med och köa efter badbomberna.

Du behöver:

 • Ett skynke, lakan eller filt

 • En pinne med ett snöre (fiskespöet)

 • Klädnypa

 • Små påsar att lägga presenterna i

Sätt upp ett lakan vid en dörröppning och arrangera en klassisk fiskdamm. Låt deltagarna köa snällt på tur och fiska upp paketen. 

5. Julklappspelet digitalt

Har du deltagare i riskgrupp eller som ringer från någon annan del av världen? Då kan du arrangera julklappsleken “digital edition”. Låt den frånvarande deltagaren få vara med i leken på distans genom Hangouts, Zoom, Skype eller FaceTime. 

tärning.com hittar du en digital tärning som mormor, kusinen eller kompisen kan använda sig av. Använd er sedan av reglerna för julklappsspelet med tärning – men var beredd på att det blir en del spring till postombuden för att skicka julklapparna rätt sen...

Foto: Halfpoint/Shutterstock


Kommentera
Kopiera länk
Dela