Måndag 23 Maj
Stockholm

Norges jullösning – får välja två dagar att fira med släkten

Så blir julen för norrmännen.
Så blir julen för norrmännen. Foto: Bildkälla: Gorm Kallestad/TT & Pexels.

Norge lättar på restriktionerna inför jul. Norrmännen får välja två dagar att bjuda in upp till tio gäster för att fira tillsammans. "Jul är en tid för närhet, inte avstånd", säger statsminister Erna Solberg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Idag kom beskedet om hur norrmännen ska tänka kring jul och nyårsfirande. Tidigare har restriktionerna varit att man inte bör ha fler än fem gäster utöver hushållsmedlemmar i privata hem, trädgårdar eller stugor, enligt VG.

– Håll er hemma och ha minsta möjliga sociala kontakt med varandra, sa statsminister Erna Solberg den 5 november.

Men kring jul blir det annorlunda. Norrmännen kommer nu kunna välja två dagar, till exempel julafton och nyårsafton, som de kan fira lite extra med nära och kära.

Det är helt upp till var och en vilka två dagar man vill utnyttja till detta, meddelade statsminister Solberg idag, enligt VG.

Julen blir ett undantag för norrmännen. Bildkälla: Pexels.

"Jul är en tid för närhet"

Under de två dagarna som norrmännen väljer att fira och festa till det får de bjuda upp till tio gäster, utöver de som tillhör hushållet. 

Däremot understryker landets statsminister att personer som inte bor med varandra ska hålla minst en meters avstånd vid julbordet och julklappsutdelningen.  

– Det har varit svårt att hitta lösningar som passar alla. Man lever med olika familjekonstellationer och livssituationer. Jul är en tid för närhet, inte avstånd, säger Solberg under dagens presskonferens enligt VG. 

Bildkälla: Pexels.

Avråder från resor

Solberg understryker dock att det är viktigt att inte börja det nya året med stigande infektionsnivåer och nya åtstramningar. Hon vill därför inte att det nya julbeskedet ska uppmana människor till att resa till sina släktingar. 

Statsministern understryker att man inte ska resa om det inte är absolut nödvändigt. 

– Jag är orolig för att de som reser tar med sig infektionerna. Därför påminner jag om karantänsreglerna. De kommer att finnas kvar efter jul och det är oerhört viktigt att människor som måste resa utomlands följer dem, säger hon enligt VG.

Norges statsminister Erna Solberg under dagens presskonferens. Bildkälla: Jil Yngland/TT.
Kommentera
Kopiera länk
Dela