Torsdag 27 Jan
Stockholm

Delar av Danmark stänger ner: "Måste få bättre kontroll före jul"

Danmark stänger bland annat restauranger och biografer.
Danmark stänger bland annat restauranger och biografer. Foto: Bildkälla: Fredrik Hagen/Amir Nabizadeh/TT.

Smittan stiger i Danmark och regeringen tar nu till åtgärder. Stora delar av landet kommer stängas ner, resten av året. I fredags höjdes området kring Köpenhamn för första gången till risknivå fyra av fem på coronaskalan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Coronasmittan i Danmark stiger och i söndags rapporterades rekordmånga smittade, närmare bestämt 1 745 personer. Om smittan fortsätter i denna takt kommer landet ha 4 000 nya smittade per dag fram till jul, förutspår danska Statens Serum Institut, enligt TV2

Danmark kommer därför stänga ner stora delar av samhället under resten av året. Det handlar om restauranger, barer, gym, biografer och teatrar som från och med onsdag kommer stängas i 38 kommuner, meddelar statsminister Mette Frederiksen under en presskonferens. 

Totalt har 90 603 rapporterats smittade med corona i Danmark och landet har 885 dödsfall, enligt Aftonbladet.

Tio personer – även under jul

De nya åtgärderna kommer gälla fram till 3 januari. Detta innebär att Köpenhamn, Århus och Odense kommer få klara sig helt utan krog-och restaurangliv i nästan en månad. 

– Infektionstrycket i Danmark är för högt och den ökning vi har sett är oroande. Vi måste få bättre kontroll före jul. Vi riskerar att epidemin löper vilt i januari och februari, sa Frederiksen under pressträffen. 

Maxantalet för antal personer i privata sammankomster i Danmark är tio personer, vilket kommer fortsätta över jul. De befintliga restriktionerna förlängs till 28 februari. 

Elever hemskickade

Elever från årskurs fem och uppåt skickades även hem och kommer ha distansundervisning och förlängt jullov, skriver TV2. 

– Dagens meddelanden är nedslående för många. Vi har kalla månader framför oss och nu är det med nya begränsningar, säger Frederiksen. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Bildkälla: Philip Davali / Ritzu / TT.

LÄS MER: 

Norges jullösning – får välja två dagar att fira med släkten

Nytt muterat corona-virus upptäckt i Danmark

Forskning: Danmark spred corona vidare till Sverige

Kommentera
Kopiera länk
Dela