Klädsajten Nakd stoppar praktikprogrammet efter vittnesmål om dålig arbetsmiljö.
Klädsajten Nakd stoppar praktikprogrammet efter vittnesmål om dålig arbetsmiljö. - Foto: Bildkälla: Pexels.

Klädjätten stoppar praktikprogrammet efter kritikstormen

Klädbolaget Nakd har fått stor kritik från tidigare anställda och praktikanter den senaste veckan. Nu meddelar vd Jarno Vanhatapio att man stoppar praktikprogrammet.


Klädsajten Nakd har blossat upp de senaste åren och blivit mycket populärt bland unga. Kläderna syns ofta i sociala medier i samarbeten med influencers som Bianca Ingrosso, Therese Lindgren och Hanna Friberg (Hannalicious)

Men under helgen har det kommit fram stark kritik mot företagets arbetsmiljö, från tidigare anställda och praktikenter. 

Bollen sattes i rullning då influencern Rodja Pazooki delade med sig av en följares erfarenheter med det populära företaget.  Därefter kom vittnesmål efter vittnesmål om att praktiken på Nakd inte är något annat än "oavlönad arbetskraft".

Arbetat övertid utan extra ersättning 

Tidigare anställda och praktikanters berättar om att ha arbetat flera timmar i övertid utan ersättning, fått orimligt höga krav på sig och inte fått någon vägledning genom praktiken. 

22-åriga Elif Abay har tidigare praktiserat på Nakd och berättar i en intervju med Expressen att hon kände en enorm press. 

Elif berättar att hon på sin obetalda praktik förväntades ordna 160 samarbeten med influencers och sälja för minst en miljon kronor. Om hon klarade det målet skulle hon få fem klädesplagg.

"Fick stresseksem i hela ansiktet"

Elif berättar att hon svarade på mail i sängen innan hon skulle sova, för att hinna med allt. Hon kände sig ständigt stressad och kände inte att hon fick någon handledning genom praktiken. 

– Jag fick utslag och stresseksem i hela ansiktet. Mina händer svullnade upp för att jag arbetade så mycket, berättar hon i Expressen. 

Stoppar praktiken

Nakds vd Jarno Vanhatapio tog under söndagen upp kritiken på sin Linkedin och beklagar för praktikanternas negativa upplevelser. 

Han menar att företaget tar till sig av kritiken och kommer göra "omedelbara förändringar".

Vanhatapio meddelar även, i ett mail till Expressen, att företaget nu väljer att pausa praktikprogrammet för att genomföra en internutredning. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

1 timme sedan
EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.