Onsdag 17 Aug
Stockholm

Barack Obama: "Gretas generation kommer rädda världen"

Barack Obama tror att Gretas generation kommer rädda världen.
Barack Obama tror att Gretas generation kommer rädda världen. Foto: Bildkälla: OBAMA FOUNDATION/TT.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Barack Obama om hur Greta Thunbergs generation ger honom hopp för framtiden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Barack Obama, 59, var USA:s första svarta president mellan 2009-2017. Under sin tid i Vita huset gick landet med i Parisavtalet och tog därmed ställning i kampen för klimatet. 

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Obama att han i början av sitt presidentskap, trotts landets ekonomiska kris, gjorde klimatfrågan till en prioritering. Han är idag nöjd med vad de hann åstadkomma. 

– Jag tror också fortfarande att Parisavtalet var en stor sak. För vi övertygade i stort sett resten av världen att erkänna att klimatförändringarna var ett problem och att bidra till lösningen, berättar han i en intervju med Dagens Nyheter. 

Barack Obama. Bildkälla: Stella Pictures.

"Gretas vrede ger mig hopp"

Aktivisten Greta Thunberg, 17, gjorde förra året en resa där hon bland annat träffade Obama. Den forna presidenten berättar i intervjun med Dagens Nyheter att den vreden som finns i Gretas generation ger honom hopp. Han understryker vikten av att unga människor kräver handling för att göra skillnad. 

– Och som kollektiv vet jag att hennes generation inte bara kommer att förändra världen. De kommer att rädda den, säger han. 

Två personer som är en del av Gretas generation är Obamas döttrar Sasha, 19, och Malia, 22. Den äldste dottern är mycket engagerad i klimatfrågan och har under året deltagit i flera klimatdemonstrationer. 

Greta Thunberg och Barack Obama. Bildkälla: OBAMA FOUNDATION/TT.

Biden tar tillbaka Parisavtalet 

USA:s nuvarande president Donald Trump bestämde sig 2017 för att dra landet ur Parisavtalet, något som genomfördes den 5 december i år. Men samma dag lovade Joe Biden att landet ska gå med igen när han blir president. 

Obama påpekar dock att man måste ta till fler medlen än så för att skapa en förändring, skriver Dagens Nyheter

Men Biden har fler klimatplaner. Bland annat har han lovat att upphäva Trumps beslut om att lämna WHO och han vill att USA ska vara klimatneutralt senast år 2050.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Biden lovar att 100 miljoner amerikaner ska få vaccineras under hans första 100 dagar som president. 

Joe Biden var Barack Obamas vicepresident. Bildkälla: Stella Pictures.

LÄS MER: 

"Ett glas (Vita) husets, tack" – Det dricker presidenterna helst

Bush, Clinton och Obama kommer vaccineras i TV

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.