Finland förbereder sig för att kunna hjälpa Sverige med coronavård.
Finland förbereder sig för att kunna hjälpa Sverige med coronavård. - Foto: Bildkälla: Unsplash & TT.

Beskedet: Finland hjälper Sverige med vårdplatser

Den andra pandemivågen har kommit som en käftsmäll för sjukvården, speciellt i Stockholm. Nu meddelar Finland att de är redo att hjälpa Sverige med coronapatienter.


Antalet coronapatienter har stigit i Sverige till den grad att sjukvården snart har nåt sin maxkapacitet. Särskilt i Stockholm. 

Även i delar av Finland har siffran för patienter ökat. Trots det menar social- och hälsovårdsministeriets kanslichef Kirsi Varhila nu att landet är beredda på att hjälpa Sverige. 

– Någon officiell hjälpförfrågan har vi inte fått, men vi bedömer på daglig basis hur vårdsituationen ser ut och är naturligtvis beredda att hjälpa Sverige om vi kan, uppger hon för Svenska Dagbladet.

Ingen kris i Finland

Flest coronafall har man sett i huvudstaden Helsingfors, vilket nyligen resulterade i att stadens största sjuvårdsdistrik tillfälligt behövde flytta patienter som vårdades för annat än covid-19, för att få plats med coronasjuka. 

Landet har över 30 000 konstaterade fall av corona och ca 450 personer har dött. I nuläget vårdas 200 personer på sjukhus, varav 26 i intensivvård.

Men trots detta är det ingen kris för landet. 

– De nordiska länderna samarbetar tätt med de här frågorna och om läget i Finland är under kontroll så finns det en snabb beredskap att hjälpa Sverige. Den möjligheten måste ändå bedömas enligt det läge som råder då en eventuell fråga om hjälp kommer, säger Varhila till Svenska Dagbladet. 

Skarpa restriktioner

I Finlads hårdast drabbade regioner har man nyligen infört skärpta restriktioner. Bland annat är det förbjudet att anordna stora evenemang och man har stängt offentliga platser så som bibliotek.

I fredags förlängde Finland restriktionerna till 10 januari, skriver Svenska Dagbladet.  

De nordiska länderna samarbetar tätt. Bildkälla: Håkan Jansson/TT.

LÄS MER:

Larmet: Vårdpersonal säger upp sig

Nya coronavarningen: Fattiga länder riskerar bli utan vaccin

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Örebro bötfäller sig själv efter bygglovsmiss

1 timme sedan

Nvidia presenterar ny AI-processor

2 timmar sedan
Amerikanska chiptillverkaren Nvidia presenterar en ny processor som vd Jensen Huang hoppas ska stärka bolagets dominans inom AI-hajpen, som redan gjort bolaget till världens tredje högst värderade börsbolag.

Aggressiv björn lös i Slovakien – fem skadade

igår 23:12
En slovakisk turiststad har utlyst undantagstillstånd efter att fem personer skadats i en björnattack. Bland de skadade finns ett barn.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Skellefteå

igår 22:38
"Man misstänks för rattfylleri under påverkan av narkotika.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen har hittat en kropp i sökandet efter Maja, 17

igår 22:23
En kropp har hittats i sökandet efter 17-åriga Maja i Marks kommun. Anhöriga är informerade om fyndet och en person är anhållen misstänkt för mord.

Studier om "Havannasyndrom" hittar inga skador

igår 22:12
Det så kallade "Havannasyndromet" orsakade inga hjärnskador, enligt två nya omfattande amerikanska studier.