Fredrick Federleys egna ord om dömde ex-sambon

- 12/12/2020, 17:07 -
Fredrick Federley talar ut.

Fredrick Federley talar ut.

Bildkälla: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet/TT.

Igår kom beskedet om att Fredrick Federley lämnar politiken, efter att det kommit fram att en närstående till honom dömts för grova brott. Nu talar han ut i Avesta tidning.

För två veckor sedan meddelade Centerpartiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley på Facebook, att de rykten som gått om att en av hans närstående är dömd för grova sexualbrott mot barn, stämmer.

Under fredagen kom beskedet om att han lämnar politiken helt. 

– Det finns inget annat sätt att komma vidare, sa han till DT

Nu talar Federley ut om den dömde mannen, som han träffade för första gången i maj i år, i Falu kuriren och Avesta Tidning. 

"Har alltid haft ett hem som är öppet för alla"

I juni fick Fredrick Federley reda på att mannen hade suttit i fängelse. Enligt mannen var brottet han dömts för inte så grovt men Federley inser ändå att det är olämpligt för dem att ha en relation, eftersom han är politiker. 

– Det finns en otrolig drift kring renhet och puritanism kring politiker. Samtidigt har jag alltid haft ett hem som är öppet för allt och alla, och det gör också att jag träffar en del människor som är mer eller mindre trasiga, säger han och fortsätter: 

– På midsommarafton berättar jag om det för ett par vänner och får mitt livs första panikångestattack. Jag förstår att det är svårt att ha en relation till någon som är dömd för brott.

Har inte läst domen

I augusti får Federley reda på att brotten mannen är dömd för rör sig om barnpornografibrott och sexualbrott mot barn. Däremot har han än idag inte läst domen. 

– Det klarar jag inte. Då går jag sönder, säger han.

Federley berättar att han upprepade gånger begått olika sorters självskadebeteende sedan han fick reda på vad brotten handlade om.

"Det är den här mannen som tar hand om mig" 

Federley förklarar att han lidit av psykisk ohälsa sedan mars och att mannen är den enda han pratar med om hur han mår. 

– Jag förstod inte vidden. Här borde jag ha sökt hjälp, men samtidigt är det den här mannen som tar hand om mig då. Som finns till för mig. Som jag ser det i dag borde jag då ha satts i en bil till mentalsjukhuset Säter. Det är så jag borde ha agerat men där och då är det han och jag, säger han. 

Han menar även att de är överens om att de inte har någon framtid tillsammans.

"Vi har haft ett par återfall"

I september avslutade Federley och mannen relationen. Men han berättar att de haft ett par återfall. 

– Den 23 november går vi en sista promenad i elljusspåret här och sedan kör jag honom till en hemlig adress. Sedan dess har han bott på olika hemliga adresser, jag vet inte var, säger han till Avesta Tidning.