3 frågor du har om julen

- 24/12/2020, 13:36

Varför heter det julklapp? Och vad är grejen med misteln? Det har du säkert undrat någon gång, och du är inte ensam. Som tur är har vi svaren!

Varför heter det julkapp?

julaftonsmorgonen hördes en knackning, eller en ”klapp” på dörren. Sedan kastades ett paket in, ofta av en lite mer skämtsam natur än det vi brukar se idag. Där av ordet julklapp – en klapp på dörren på jul, helt enkelt.

Det var nämligen så traditionen såg ut från början. Då brukade man lite på skoj kasta in lite halm eller ett vedträ, inslaget som ett paket. Det är först efter andra världskriget ungefär som den tradition vi har idag började växa fram.

Varför ska man pussas under misteln?

Detta kommer faktiskt från en gammal fruktbarhetsrit. Den återupptogs under 1800-talet i England och spred sig sedan över världen. Charles Dickens nämner till och med traditionen i en av sina romaner. 

Seden säger att de som står under misteln måste kyssa varandra. 

Varför heter det pepparkaka??

Har du någon gång bakat pepparkakor själv så vet du att de inte innehåller någon peppar. Och det är faktiskt inte helt säkert varifrån pepparkakan fick sitt namn. En teori som finns är att kakorna faktiskt innehåll peppar en gång i tiden, medan andra tror att alla ”exotiska” kryddor förr kallades för peppar.

Läs mer:

Sätt ihop en jultallrik så berättar vi hur du är som person!

PostNord: Viktiga datumen för att skicka jul- och nyårspaketen

Tre kusliga spökhistorier om julen