påverkar förväntningarna coronavaccinet vårt beteende

- 23/12/2020, 15:25 -

Att vaccinet är nära har väckt många människors hopp om att livet snart kan återgå till det normala. En ny studie visar att detta resulterar i att många slappnar av mer. Något som, enligt experten, riskerar att leda till ökad smittspridning.

Smittspridningen i Sverige ökar och restriktionerna blir allt hårdare. Något som ses som ett ljus i mörkret för många är vaccinet, som i veckan godkändes av EU. 

Den 27 december börjar vaccinationerna i Sverige och enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kommer alla som vill få vaccinera sig innan mitten av april. 

I en studie från Lunds universitet har forskare i nationalekonomi kunnat fastslå att information om vaccinets effektivitet och tillgänglighet minskar människors vilja att följa rekommendationer om social distansering och goda hygienrutiner.

"Signifikant skillnad"

Erik Wengström, professor i nationalekonomi vid Lunds Universitet förklarar i en intervju med Nyheter24 att studien gick ut på att 1600 svenskar fick svara på en enkät. 

Deltagarna delades upp i två grupper, där ena gruppen fick information om att man godkänt ett vaccin i flera länder.

– Sedan fick de svara på frågor om hur de kommer bete sig framöver, när det gäller social distansering. Om de kommer undvika sociala tillställningar, resor och hålla avstånd, förklarar Wengström. 

Den andra gruppen fick deltagarna svara på samma frågor, utan att ha fått information om vaccinet. 

– Då ser vi en statistisk signifikant skillnad i hur grupperna uppger att de kommer bete sig framöver, berättar Wengström för Nyheter24. 

Tror att livet kommer återgå till det normala

Studien visade att gruppen som fått den positiva informationen om att vaccinet var på väg  uppger i mindre utsträckning att de kommer tänka på social distansering och följa rekommendationerna.

– Vi blev lite förvånade över att det var så tydlig skillnad, berättar Wengström. 

En annan upptäckt av studien var att människor som fått vaccininformationen uppger att de tror att livet fortare kommer återgå till det normala, än de som inte fått samma information. 

– Man tror att, nu är det snart slut, och så börjar man sänka garden lite, säger Wengström. 

Faran med att slappna av för tidigt

Wengström understryker att det finns en fara med att människor börjar slappna av för tidigt när det kommer till restriktioner – nämligen en risk att smittspridningen ökar. 

Han tror att det är viktigt att myndigheter är tydliga med att vaccinet inte betyder att vi kan slappna av helt. 

– På något sätt uppmuntra folk till att se det här lite som ett sista ryck, en sista ansträngning, säger han till Nyheter24. 

Om det inte räcker tror Wengström att man kanske skulle behöva ta till kraftigare åtgärder. 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT.

LÄS MER: 

Nu är det slutfestat – Södertälje kommun inför mingelförbud

Ny pandemilag redan 15 januari – om regeringen får bestämma