Så många väljer bort flaskan på nyårsafton i år.
Så många väljer bort flaskan på nyårsafton i år. - Foto: Pixabay

Chockerande siffran: Så många skippar alkoholen på nyår

I en undersökning ledd av Sifo visar siffror att väldigt många kommer välja bort alkoholen under kommande nyår.


Nyår närmar sig med stormsteg och aldrig har väl ett årsskifte varit så efterlängtat som i år.

Alla är väl medvetna om att nyårsfirandet 2020 kanske inte riktigt blir som vanligt, men enligt en undersökning gjord av Sifo visar siffror att det gett upphov till att allt fler väljer att ha ett vitt nyår utan alkohol och sprit.

Hela 23 procent kommer avstå från alkoholen i år. Kvinnor hade en majoritet i svaret med 26 procent respektive män på 21 procent. 

Allt fler unga väljer bort flaskan

Vad som dock är väldigt intressant är att det visar sig vara fler unga än äldre som säger nej till hög promillehalt. 27 procent bland personer mellan 16-34 år firar nyår nyktra. Detta jämför med 24 procent av de som är 35-55 år och 20 procent bland de mellan 56-79 år gamla.

– Under rådande omständigheter känns det positivt att så många väljer att fira ett vitt nyår. Det är självklart inget fel i att fira in det nya året med lite bubbel eller annan alkohol man uppskattar, men i år mer än någonsin förr gäller det att göra det med stor försiktighet för att inte riskera sin egen eller andras hälsa, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna som gjort undersökningen i samarbete med Sifo.

"Okej att vara nykter"

Anledningen till varför så många väljer bort flaskan under nyår menar överläkaren Sven Wåhlin bland annat beror på sociala förändringar över tiden:

– Umgängestraditioner och normer hos yngre personer har förändrats över tid. Det är i många kretsar helt okej att vara nykter i sociala sammanhang. Orsakerna har diskuterats och man tror det är bland annat på grund av nya umgängesformer där man sitter hemma och umgås via datorer, vilket kräver att man är skärpt, men också bättre föräldrakunskaper, skriver Wåhlin i ett mejl till Nyheter24.

Han tillägger även att det också troligtvis har att göra med att nyårsfirandet blir väldigt annorlunda i år i och med restriktioner.

Hur kommer det sig att yngre personer håller sig nyktra på nyår?

– Svaret här hänger ihop med ovannämnda. Vi har skaffat traditioner och normer som vi etablerade som unga och tar med oss upp i åren. Det är också därför pensionärer dricker allt mer. Under de fria 1960-och 70-talen började ungdomen dricka mer. Vi som unga tar då med oss våra vanor och normer genom livet.

LÄS MER: Ökar din sexlust på baksmällan? Det här är varför!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!