Vaccinsamordnaren: Modernas vaccin godkänns av EU måndag

- 01/01/2021, 17:13 -

Enligt vaccinsamordnare Richard Bergström kommer det amerikanska bioteknikföretaget Modernas coronavaccin godkännas av EU på måndag. De första doserna kommer till Sverige inom två veckor.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till SVT att Modernas coronavaccin kommer godkännas av EU-kommissionen redan på måndag. Det var tidigare planerat att godkännandet skulle komma på onsdag. 

– Det finns ingen anledning att vänta, säger Bergström till SVT och fortsätter:

– Rekommendationen sker på måndag morgon och ett par timmar senare godkänns det formellt av EU-kommissionen.

Avtal med Sverige 

Bergström förklarar även att Sverige har ett avtal med Moderna om att de första doserna av vaccinet ska levereras inom två veckor efter att det godkänts av EU.

– Vi kommer att få cirka 20 000 – 30 000 doser i veckan, säger han till SVT.

Förra veckan började Sverige vaccinera med Pfizers vaccin, något som du kan läsa mer om här. Sverige får i nuläget 80 000 doser av Pfizers coronavaccin i veckan, i två månader framåt. Något som sedan kommer öka. 

Tillbakavisar varningen från Biontech

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att Biontech/Pfizers vd Ugur Sahin varnat om att vaccintillgången inom EU är hotad. Något som Richard Bergström tillbakavisar. 

Han menar istället att det inte finns något som talar för att tillgången av vaccin skulle vara hotad. 

– Det handlar om en orolig vd, men vi talade med dem så sent som igår. Det är en ny anläggning som inte godkänts än som kan öka kapaciteten av tillverkningen. Leveransen av vaccin kan gå snabbare om anläggningen godkänns, säger Bergström till Aftonbladet.

Kanske kan planera sommarsemester

Bergström har tidigare sagt att förhoppningen är att alla svenskar över 18 år, som vill, ska kunna vaccineras innan mitten av april. 

Han har även sagt att man kanske till och med, framåt maj-juni, kan börja planera en sommarsemester

Bildkälla: Mikael Fritzon/TT.