100 000 doser coronavaccin till Sverige nästa vecka

- 05/01/2021, 08:32 -

Sverige kommer få 100 000 doser coronavaccin nästa vecka. Men då måste Modernas vaccin godkännas – vilket EU förväntas göra på onsdag.

Det fanns förhoppningar om att Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, skulle godkänna läkemedelsföretaget Modernas vaccin under måndagen. 

Men på eftermiddagen kom beskedet att ett godkännande dröjer.

– Det är ingen debatt mellan experter och medlemsländer. Det handlar mest om formalia, med frågor till företaget om tillverkning och tillstånd. Planen är ett godkännande på onsdag, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till TT.

Efter EMA:s godkännande ska även EU-kommissionen ge grönt ljus för vaccinet, men det brukar gå snabbt. Sist tog det bara två timmar, enligt Bergström. 

11 000 Moderna-vaccin

I söndags och måndags gick 80 000 doser av Pfizer-vaccinet ut till Sveriges alla regioner. 

Nu väntas ytterligare 100 000 doser under nästa vecka – 11 000 av dem från Moderna under förutsättning att det godkänns.

Enlig Bergström går vaccineringen i Sverige enligt plan.

– Vi verkar ha kommit i gång hyfsat snabbt, att använda de doser vi har fått. Det har varit lite olika hur väl förberedda man har varit på att dra i gång i olika länder. Där ligger vi inte på något sätt efter, säger han till TT.

Modernas vaccin har tidigare godkänts i USA och Kanada, och på tisdagsmorgonen godkänner även Israel vaccinet, skriver SVT.

Vem ska prioriteras?

I Sverige har boende på ålderdomshem prioriterats när vaccineringen mot corona dragit igång, enligt beslut från Folkhälsomyndigheten . 

Men Skåne och Västra Götaland vill att även sjukvårdspersonal ska vaccineras parallellt. 

– Vi har inte fått klart för oss vad man egentligen har för mål med att vaccinera personalen. Det är viktigt att ha klart för sig vad vaccinet kan och inte kan göra, säger Anders Tegnell till SVT.

Enligt Tegnell är det inte omöjligt att FHM ändrar prioriteringen.

– Det är fullt möjligt att det är rätt väg att gå, men vi har inte det underlaget hos oss ännu för att göra den bedömningen, säger han till SVT.

LÄS MER:

Ny lockdown i Storbritannien – hela landet stänger ner

Ny studie: Coronavaccinerade bör avstå alkohol

Så vet du om coronaforskningen stämmer