Kommunal strejkvarslar: Arbetet äldreboenden påverkas

- 05/01/2021, 12:30 -

Fackförbundet Kommunal har varslat om strejk. Det innebär att arbetet kan läggas ner helt på flera äldreboenden om man inte kommer fram till en lösning.

Mitt under pandemin har förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna strandat. 

Facket ville ha igenom lika stora löneökningar som de fick igenom med de offentliga vårdgivarna i våras – men parterna har inte kunnat enas.

Löneökningen gäller anställda inom privat vård och omsorg, exempelvis undersköterskor och vårdbiträden. Totalt rör det sig om 55 000 personer. 

Kommunal varslade därför på tisdagen om strejk.

Läs mer: Ny studie: Coronavaccinerade bör avstå från alkohol

"Provocerande" 

– Sedan corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Enligt Per Östlund, förhandlingsansvarig på Vårdföretagarna, hade gärna sett fortsatta förhandlingar.

– Jag beklagar att Kommunal valt att avsluta våra förhandlingar och istället varsla om konflikt. Vi upplever att vi hade en bra dialog i förhandlingsrummet och hade gärna fortsatt för att komma till en lösning, säger han.

Om man inte kommer fram till en lösning bryter konflikten ut den 15 januari. Då läggs en nyanställnings, mer- och övertidsblockad på samtliga privata vård- och omsorgsföretag, vilket innebär att man inte får anställa ny personal och att det inte är tillåtet med övertid och mertid.

Om man inte når en lösning läggs arbetet ner på ett antal äldreboenden och vårdcentraler en vecka senare, den 22 januari.

LÄS MER: 

Så vet du om coronaforskningen stämmer