Inatt stormade tusentals Trump-anhängare USA:s kongress.
Inatt stormade tusentals Trump-anhängare USA:s kongress. - Foto: Bildkälla: Jose Luis Magana/TT.

Kritik mot amerikansk polis efter stormningen av kongressen

Inatt lyckades tusentals Trump-anhängare storma Kapitolium, USA:s kongress. Nu riktas stark kritik mot amerikansk polis. Bland annat dras kopplingar till hur polisen hanterade Black Lives Matter-demonstrationerna i somras.


Igår kväll, svensk tid, höll USA:s president Donald Trump ett tal på ett protestmöte i Vita huset. Han uppmanade bland annat sina anhängare att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka”.

Detta resulterade i att tusentals Trump-anhängare stormade Kapitolium, USA:s kongress. Något som har kallats för "ett brott mot demokratin". 

Nu riktas skarp kritik mot amerikansk polis för hanteringen av händelsen. 

Jämförs med Black Lives Matter–demonstrationerna  

På sociala medier har man dragit kopplingar mellan nattens kaos och Black Lives Matter–demonstrationerna som hölls i somras.

Efter mordet på George Floyd samlades människor över hela världen för att protestera mot rasism och polisbrutalitet. I USA blev demonstranter pepparsprejade, attackerade och arresterade. 

Politiker, experter och aktivister pekar nu på att poliserna hade agerat mer brutalt mot demonstranterna som stormade Kapitolium inatt, om de var svarta. 

"Låt oss vara ärliga: om det inte vore för vitt privilegium, hade de beväpnade Trump-anhängarna idag ha fått utstå samma polisbrutalitet som fredliga Black Lives Matter-demonstranterna fick utstå i våras", skriver Människorättsorganisationen Human Rights Campaign på Twitter


Vitt privilegium 

Hashtagen #whiteprivelege trendar på Twitter. Det gör även bilder som jämför polisens hantering av Black Lives Matter-demonstranter med hanteringen av Trump-anhängarna som stormade kongressen i natt.

Pskykologen Rashelle Litchmore säger till CTV News att hon känner sig sårad, nedslagen och arg – men inte förvånad. 

– Detta är bortom vitt privilegium, detta är en ful manifestation av vita högerextremister, där vita människor antas vara oskyldiga, rationella och rättvisa, och svarta antas vara kriminella."

Kritik från tidigare polischefen 

Kongresshusets tidigare polischef Kim Dine säger att stormningen av kongressen  var som att titta på en skräckfilm, fast det hände i verkligheten.

– Vi tränar varje dag för att sådant här inte ska hända, säger han till Washington Post och fortsätter: 

–Jag förstår inte hur det här kunde hända. 

Poliser tog selfies med demonstranter

Den tidigare polischefen är chockad över hur polisen tillät de våldsamma demonstranterna att vandra omrking inne i Kapitolium. 

– Jag kan inte förstå att polisen inte grep dem på en gång när de tagit sig in, säger han till Washington Post. 

Det finns både klipp på poliser som tar selfies med anhängare, samt klipp där poliser och demonstranter slåss och pepparsprejar varandra.

LÄS MER: 

Efter stormningen – diskussion om att avsätta Trump i förtid

Videos visar kaoset när Trump-anhängare stormar kongressen

Fyra personer döda efter kravallerna i USA

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

1 timme sedan
Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.