Donald Trump.
Donald Trump. - Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

Efter stormningen – diskussion om att avsätta Trump i förtid

Enligt uppgifter har flera av Trumps medarbetare sagt upp sig. Efter nattens kalabalik i USA diskuterar man att avsätta Trump i förtid, rapporterar CNN.


Det var en kaosartad natt i USA. Efter att Donald Trump hållit tal på ett protestmöte i Vita huset där han uppmanade sina anhängare att ”ge våra republikaner stoltheten och modet de behöver för att ta vårt land tillbaka” – utbröt kaos. 

Tusentals demonstranter stormade Kapitolium, USA:s kongress. 

Ledamöter slängde sig ner på golvet, försökte ta skydd och satte på sig gasmasker. Poliser drog vapen och riktade mot dörrarna när Trump-anhängare försökte ta sig in. 

En kvinna sköts till döds av polisen i samband med stormningen. Fyra personer har totalt avlidit. Det kan du läsa mer om här.

Bildkälla: Jacquelyn Martin/TT.

Trump fortsatte hävda valfusk  

Anhängarna klättrade i kongressen, satte sig i ledamöternas stolar och gick ut på balkonger. Bilder och videor från stormningen kan du se här

Tillträdande president Joe Biden höll ett tal runt 22-tiden svensk tid och uppmanade Trump att gå ut i nationell tv och be sina anhängare att sluta. 

– Vår demokrati är under attack, sa Biden i sitt tal. 

Istället publicerade Trump en video på Twitter där han fortsatte hävda valfusk, men bad sina anhängare att gå hem. 

– Vi måste ha fred, vi måste ha lag och ordning. Vi måste respektera våra människor i lag och ordning. Vi vill inte att någon skadar sig, säger Trump i videon och fortsätter: 

– Så gå hem. Vi älskar er, ni är väldigt speciella. 

Bildkälla: Manuel Balce Ceneta/TT.

Medarbetare säger upp sig

Efter nattens chockerande händelse har flera republikaner vänt sig emot Trump och sagt upp sig. Närmare bestämt hans nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien, den biträdande säkerhetsrådgivaren Matt Pottinger och den biträdande stabschefen Chris Liddell.

"Presidenten har ansvaret för dagens händelser genom att ha framfört grundlösa konspirationsteorier som lett fram till detta”, skriver republikanske senatorn Richard Burr från North Carolina i ett uttalande, enligt Aftonbladet. 

Diskussion om att avsätta Trump i förtid

CNN rapporterar om att ministrar i Trumps regering har pratat om att åberopa det 25:e tillägget i USA:s konstitution och därmed få president Trump avsatt i förtid. Man ska vara orolig för hans mentala tillstånd och över vad han kan få för sig att göra under de två veckor som är kvar av mandatperioden. 

För att kunna avsätta presidenten i förtid måste vicepresidenten och en majoritet av regeringen vara överens om att presidenten inte är i stånd att utföra sina plikter, skriver Aftonbladet

Bildkälla: Stella Pictures.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!