Efter kritiken – därför vaccinerades kungaparet

- 16/01/2021, 13:14 -

Igår vaccinerades Sveriges kungapar mot covid-19. Något som fått kritik i sociala medier, då människor ifrågasätter varför de fick gå före i kön. Men kungens läkare menar att vaccinationen var lämplig.

Under fredagseftermiddagen var det Kung Carl XVI Gustav och Drottning Silvias tur att vaccineras mot covid-19. 

"Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det", sa kungen själv. 

Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, understryker att man ville skicka en tydlig signal till svenska folket. 

– Det finns en viss skepsis hos svenska folket att vaccinera sig och i det här fallet kan kungen vara en person som visar att man ska vaccinera sig för att vi så småningom ska komma ur den här pandemin, säger hon till TT. 

Bildkälla: Kungl. Hovstaterna/TT.

"Har inte tagit någon annans plats"   

Men nu har vaccinationen av kungaparet kritiserats på sociala medier, berättar Kungahuset. Kritiken handlar om att Folkhälsomyndigheten rekommenderat att personer i äldreomsorgen ska prioriteras först, och kungaparet anklagas därför för att ha gått före i kön. 

– Den reflektionen och synpunkten kan vi se i sociala kanaler. Det kan man absolut ha stor förståelse för gällande den grupp som verkligen vill att dess nära och kära ska vaccinera sig, säger Margareta Thorgren, till TT.

Hon förklarar dock att vaccineringen var noga planerad utifrån att kungaparet faktiskt är i riskgrupp, och att de inte har tagit någon annans plats. 

Medicinsk bedömning av läkaren 

Mårten Rosenqvist, förste livmedikus och professor emeritus vid Karolinska institutet, är kungafamiljens läkare. Han menar att han gjort en medicinsk bedömning och därefter föreslagit kungaparet för vaccinering. 

– Sedan har jag talat med Region Sörmland, där kungaparet vistas för närvarande, och frågat regionen om de har möjlighet att vaccinera kungaparet inom ramen för sitt vaccinationsprogram, och vid tidpunkt som de finner lämplig, säger han. 

Rosenqvist vill inte kommentera huruvida kungaparets officiella ämbete spelade en roll i bedömningen om att vaccinera dem, enligt TT. 

Bildkälla: Pontus Lundahl/TT.

LÄS MER: 

Kungen och drottning Silvia har vaccinerat sig mot covid-19

Prinsparet luciahälsning – visar upp gravidmagen

Kungen och drottning Silvia har fått svar på sina coronatest