Forskning: kan du insjukna i covid-19 igen

- 17/01/2021, 14:15 -

En ny brittisk studie pekar på att antikroppar bör skydda mot att återinsjukna i covid-19 i åtminstone fem månader. Däremot visar samma studie att det finns en risk att du fortfarande smittar andra, trots att du har antikroppar.

Enligt en ny brittisk studie av Public Health England (PHE) så kan antikroppar skydda mot att insjukna i covid-19 en andra gång, i åtminstone fem månader. 

Forskarna menar dock att man kan insjukna covid-19 mer en en gång, och man har ännu inte kunnat fastslå ifall skyddet räcker i mer än fem månader. 

Man riskerar även smitta andra, trots att man själv är immun mot viruset. 

Inte fastställt hur länge immuniteten varar

– Vi vet att de flesta som haft viruset, och har utvecklat antikroppar, är skyddade från att bli sjuka igen, men det är inte totalt och vi vet ännu inte hur länge skyddet varar, säger Susan Hopkins, senior medicinskt rådgivare på PHE, som är en av forskarna i studien. 

Hon understryker dock att du som har ett skydd fortfarande kan föra vidare viruset och smitta andra, skriver CNN. 

83 procents skydd

I studien, som ännu inte är helt färdigställd, har man regelbundet testat runt 21 000 personer som arbetar inom sjukvården i Storbritannien, mellan juni och november. 6 614 av dessa hade ett positivt antikroppstest, medan 14 000 inte hade några symtom på covid-19. 

Av de som hade antikroppar blev 44% sjuka igen. Vilket gav resultatet på att antikropparna gav ett 83 procents skydd mot att återinsjukna. 

Man kommer fortsätta följa vårdpersonal i ett år framöver, för att ta reda på hur länge antikropparna faktiskt skyddar. Men enligt studien så kan de som insjuknade i covid-19 i första vågen, nu alltså insjukna igen. 

Risk att smitta andra

I studien har man kunnat se att personer som bär på en stor mängd av viruset kan smitta andra, trots att de själva är immuna. Detta understryker Hopkins i en intervju med BBC på torsdagen. 

– Vi har sett att personer med väldigt stora mängder av viruset i näsa och hals, förmodligen tillhör den grupp som skulle kunna smitta andra individer, säger hon i intervjun. 

Hopkins understryker därför att personer med antikroppar bör följa regler om social distansering, för att undvika smittspridning. 

Både bra och dåliga nyheter

Doktor Simon Clarke, en brittisk forskare i mikrobiologi vid University of Reading, säger till Science Media Centre att studien har gett både positiva och negativa upptäckter. 

– De goda nyheterna är att studien tynger upptäckten om att det är ovanligt att insjukna i covid-19 flera gånger, iallafall i det här stadiet, och att antikroppar ger skydd under en lång period, även om det nog inte är en livslång immunitet, säger han och fortsätter: 

– Den oroväckande upptäckten är att det visar sig att vissa personer som har antikroppar fortfarande kan bära på coronaviruset och sprida det till andra. Det betyder att majoriteten av befolkningen antingen behöver få en "naturlig" immunitet, eller bli "immuniserade" för att vi inte längre ska behöva ha restriktioner, skriver CNN

Bildkälla: Unsplash.

LÄS MER:

Ny forskning: Antikroppar mot corona kvar efter åtta månader

Nytt misstänkt coronasymtom: "Covid-tunga"

Statistiken: Så många är vaccinerade mot covid-19 i Sverige