Vaccinering kan kräva striktare coronarestriktioner.
Vaccinering kan kräva striktare coronarestriktioner. - Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

Ny studie: Vaccineringen kan leda till hårdare restriktioner

Den svenska massvaccineringen mot corona närmar sig och hoppet om att snart kunna återgå till ett mer normalt liv har väckts hos många. Men nu visar en ny studie att det istället kan krävas striktare restriktioner i samband med vaccineringen.


De första svenskarna vaccinerades mot covid-19 den 27 december förra året. Det var personer i riskgrupp, och boende på särskilda boenden för äldre, som fick sin första dos av vaccinet. 

Under förra veckan påbörjades även vaccineringen av viss vårdpersonal och nu är det inte heller långt kvar tills alla svenskar kommer att erbjudas vaccin. 

Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Under mars kommer dagens 100 000 vaccin i veckan bli till 500 000 i veckan. Det är då den breda massvaccineringen kommer börja, säger den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström till SVT

På frågan om målet – att alla svenska medborgare ska vara vaccinerade innan midsommar – kommer kunna nås fortsätter Bergström:

– Ja, det tror jag absolut. Det är realistiskt att vi klarar av det före midsommar. 

Oroväckande resultat

Men en ny studie, utförd av forskare i Sverige och Danmark, visar oroväckande resultat för den som fått upp förhoppningarna om en mer normal tillvaro. Studien, som ännu inte publicerats i någon tidskrift, är baserad på ett enkätexperiment med 1 600 svenskar. 

Medan en del av deltagarna informerades om de nya vaccinens effektivitet och hur långt olika länder kommit i deras vaccinationsarbete fick en kontrollgrupp ingen information alls om vaccinen. Efter detta ombads alla deltagare att svara på frågor som berörde deras framtida beteende, till exempel huruvida de kommer att undvika sociala kontakter och resor framöver. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Studiens resultat beskrivs av Uppsala universitet som ”slående”. Resultatet visar nämligen att de deltagare som fick information om vaccinen och det pågående vaccinationsarbetet i betydligt lägre grad uppgav att de kommer att följa rekommendationer och minska sociala kontakter och resor framöver. 

– I undersökningen finner vi att de som får vaccinationsinformation tror att livet fortare kommer att gå tillbaka till det normala, vilket verkar minska deras vaksamhet och benägenhet att följa myndigheternas rekommendationer, säger Ola Andersson, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet och Institutet för Näringslivsforskning, i ett pressmeddelande publicerat via Uppsala universitet

"Striktare regler krävs"

Enligt forskarna bakom studien kan myndigheternas och medias ökade fokus på vaccineringen göra att svenskarna slappnar av för mycket och att smittspridningen istället accelererar. Därför varnar forskarna för att de rådande restriktionerna kan behöva skärpas i samband med massvaccineringen i mars. 

– Resultaten indikerar att när vaccinationerna startar och slutet på pandemin känns närmare så kan existerande åtgärder riktade mot social distansering bli mindre effektiva, vilket kan innebära att striktare regler krävs, säger Andersson i pressmeddelandet. 

Läs mer: Personal på äldreboenden vägrar vaccinera sig

Läs mer: Forskning: Då kan du insjukna i covid-19 igen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.