Kravet: Inför svenskt vaccinationspass

- 21/01/2021, 19:58

Många länder planerar att införa vaccinationspass. Det borde Sverige också göra – om inte turistnäringen ska dö ut, enligt Didrik von Seth, vd för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.

Vaccineringen som kommit igång runt om i Europa har gett många hopp om att det återigen ska gå att resa och åka iväg på semester.

Flertalet länder, särskilt de med populära turistresmål, vill införa krav på vaccinationsintyg. Men i Sverige är frågan knappt på bordet. 

Ingen myndighet har ännu fått i uppgift att ta fram några pass som ska visa att man tagit sprutan mot covid-19.

Läs mer: Regeringens besked: Alkoholstoppet förlängs

Digitalt och enkelt

Under torsdagen ska EU fatta beslut om ett gemensamt vaccinpass, men i Danmark har regeringen redan tagit saken i egna händer.

Där jobbar man just nu med att ta fram ett intyg som garanterar att man är vaccinerad. Den som fått vaccinet ska själv enkelt kunna skriva ut intyget, och lösningen ska vara klar under våren. 

Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen vill att Sverige ska hoppa på det danska tåget och göra samma sak.

–  I väntan på att det kommer något inom EU, absolut. Det skall vara enkelt och digitalt, och nås via 1177 eller ”Alltid öppet” så du lätt kan printa ut intyget eller visa upp det i appen, säger Didrik von Seth, vd Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen, till Nyheter24 och fortsätter: 

– På så sätt belastas inte vården av att utfärda intyg eller utföra PCR tester.

Dyster framtid

Vad skulle ett vaccinpass innebära för resebranschen? 

– Det skulle innebära mindre krångel och ökad trygghet för resenärer. Resandet kan återhämta sig bättre än utan vaccinpass, säger von Seth.

Kommer resandet i Sverige inte igång igen i sommar kan ett dystert öde vänta svenska turistnäringen.

– Det innebär att vi inte kommer ha många bolag i Sverige kvar. Ännu tiotusentals arbetstillfällen försvinner och när resandet är i gång igen kommer resemarknaden att tas över av utländska aktörer, säger han.

LÄS MER:

Nattklubb blir massvaccinationcenter

Lista: Här är jobben där det är störst riska att få corona

Förskolepersonalens tuffa coronakamp: Extremt ansträngt