Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Förskolepersonalens tuffa coronakamp: "Extremt ansträngt"

"Det säger ju sig självt, det går inte att hålla social distansering till små barn", säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet​. Smittspridningen bland förskollärare är stor – och riskerar att öka ytterligare i väntan på vaccinet.


Under hösten har regeringen vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningen i landets skolor. I december meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen beslutat om att påbörja distansundervisning för gymnasielever. 

Under första veckan 2021 presenterade utbildningsminister Anna Ekström ett liknande förslag för Sveriges grundskolor.

Men förskoleverksamheten har lämnats utan ytterligare restriktioner, med hänvisning till Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika smittspridning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Det går inte att hålla social distansering"

Det här är man inte helt nöjd med, framförallt inte sedan siffror från Folkhälsomyndigheten visat att lärare inom förskolan drabbats nästan lika hårt som de på gymnasiet.

För Nyheter24 beskriver Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet, pandemiåret 2020 som oerhört tufft:

– Det har varit ett extremt ansträngt läge för en redan belastad arbetskår, säger hon och fortsätter:

– Det säger ju sig självt, det går inte att hålla social distansering till barn mellan ett och fem år.

Förskollärarnas vaccinönskan

Vaccinationen mot covid-19 drog igång i Sverige den 27 december, och man arbetar just nu för fullt med att vaccinera personer i riskgrupp – och deras vårdgivare. 

Myndigheter och smittskyddsexperter vidhåller att små barn inte är de mest smittsamma i samhället. Lärarförbundets önskan är, trots det, att personal inom skola och förskola ska stå näst på tur att få vaccinet.

– Eftersom personalen inom skolor och förskolor utsätts för stor smittorisk så är det viktigt att den yrkesgruppen prioriteras när vaccinationen drar igång på riktigt, inte minst för att vi ska kunna fortsätta hålla öppet, säger Jaara Åstrand till Nyheter24.

Hon menar att lärare och förskolelärares arbetssituationen inte går att anpassa på ett smittsäkert vis. Man befinner sig dessutom i en situation där många av förbundets medlemmar insjuknar i covid-19 på jobbet. 

– Ju snabbare den här yrkesgruppen kan vaccineras, desto bättre. Det ligger ju i samhällets intresse att hålla lärare och förskolelärare friska, säger Jaara Åstrand till Nyheter24.

Foto: Mikael Fritzon/TT

FHM ser inte skäl till förtur

Det är i dagsläget osannolikt att Lärarförbundets önskan om förtur i vaccinkön kommer bli hörd.

Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell meddelade under en pressträff att myndigheten inte ser några skäl att ändra ordning i vaccinkön.

– De prioriteringar som är gjorda nu är för att skydda liv och hälsa i de grupper som är mest utsatta. Sedan förväntar vi oss att det är en väldigt god tillgång till vaccin och vi har i nuläget ingen anledning att göra ytterligare prioriteringar än dem som vi redan har gjort, säger hon.

Läs mer: Sjukvårdens larm: Coronasjuka patienter söker vård för sent

Läs mer: Forskning: Då kan du insjukna i covid-19 igen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.