Djurens rätt släpper rapport om djurvälfärden på matkasseföretag.
Djurens rätt släpper rapport om djurvälfärden på matkasseföretag. - Foto: Foto: Nora Lorek/TT och Stig-Åke Jönsson/TT.

Här är matkassen som är sämst för djuren - vi har hela listan

Att få färdiga matkassar levererade hem till dörren har blivit allt mer populärt de senaste åren. Men nu visar en rapport från Djurens rätt att flera stora företag bakom matkassarna inte tar sitt ansvar när det gäller djurens välfärd.


Under den rådande pandemin jobbar allt fler människor hemifrån och undviker onödiga besök till mataffärerna. Detta har medfört att efterfrågan på färdiga matkassar ökat, vilket matkasseföretagen märkt av rent ekonomiskt. 

Sveriges största matkasseföretag, Linas Matkasse, hade till exempel sitt starkaste halvår någonsin under 2020, enligt ett pressmeddelande. Men i en ny rapport, sammanställd av Djurens rätt, är det långt ifrån alla matkasseföretag som jobbar på ett hållbart sätt när det gäller djurvälfärd. 

Fokus på hanteringen av kycklingar

Rapporten fokuserar på hanteringen av kycklingar och det är ingen slump. Det beror helt enkelt på att 94 procent av alla de djur som används till livsmedel utgörs av just kycklingar. 

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Mer specifikt visar rapporten på hur de olika matkasseföretagen förhåller sig till European Chicken Commitment (ECC), vilket är ett antal kriterier som tagits fram av europeiska djurskydds- och djurrättsorganisationer i syfte att förbättra förhållandena som kycklingarna lever under. 

Enligt kriterierna ska kycklingarna till exempel slaktas med skonsamma bedövningsmedel och ha tillräckligt med plats för att kunna röra sig på ett naturligt sätt innan slakt. 

Matkassarna som hamnar i botten

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

De fyra matkasseföretag som inte visat något intresse av att arbeta enligt ECC och som därmed hamnar i botten är  Gastrofy, Ecoviva, Middagsfrid och matkassejätten Linas Matkasse. På Linas Matkasse menar man att man tagit ställning för en hållbar djurvälfärd på andra sätt.

"Sedan den första kassen levererades 2008 används enbart kött från svenska gårdar, detta gäller nöt och fläsk såväl som fågel. Ställningstagandet ingår i ett omfattande hållbarhetsarbete för Linas Matkasse som alltså innebär att vi enbart säljer svensk kyckling. Vi är också trygga med att våra leverantörer och branschorganisationen Svensk Fågel driver utvecklingen gällande djurvälfärd i rätt riktning", skriver Anna-Lena Dahlberg, hållbarhet- och kvalitetschef på Linas Matkasse, till Nyheter24

"Väldigt bekymmersamt"

Djurens rätt protesterar för kycklingars välfärd. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

Enligt Nathalie Söderström, ansvarig för företagsrelationer vid Djurens rätt, är det problematiskt att Linas Matkasse inte föregår med gott exempel för mindre företag. 

— Det är såklart väldigt bekymmersamt i och med att de är störst och att de har möjlighet att påverka hur det är för djuren. Men också att de har möjligheten att visa vägen för andra aktörer, säger Söderström till Nyheter24 och fortsätter:

— Svenskt är ingen garanti för att det är bra djurvälfärd, vilket ju Uppdrag granskning nyligen visat. 

Matkassarna som du kan köpa med gott samvete

Söderström råder konsumenterna att försöka påverka med sin plånbok och att välja företag som är ansvarsfulla. 

Enligt rapporten från Djurens rätt finns det fem matkasseföretag som man som konsument kan köpa med gott samvete då de arbetar enligt ECC - det internationella matkasseföretaget Hello Fresh, Marley Spoon, Matkomfort, Veckansmiddag och Årstiderna. 

Läs mer

McDonald's släpper köttfri burgare - men inte för vegetarianer

Efter tortyravslöjandet - nu tvingas KRAV-slakteriet stänga

Anmälningar om misstänkt vanvård av djur ökar i Sverige

Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!