McDonald's släpper köttfri burgare – men inte för vegetarianer

- 18/01/2021, 15:55 -

Den nya burgaren McPlant från McDonald's kanske låter som något för de som inte äter kött – men riktigt så enkelt är det inte riktigt.

Nytt år, ny burgare! Sedan början av januari serverar McDonald's den nya burgare McPlant på utvalda restauranger i Sverige. 

Dessutom öppnar McDonald's på flera nya ställen under 2021.

Som namnet på nya tillskottet avslöjar är det en växtbaserad burgare – "köttet" är helt och hållet växtbaserat.

Nya McPlant. Foto: McDonald's

”Vår växtbaserade burgare är till för alla våra gäster”, går att läsa i ett pressmeddelande från hamburgerrestaurangen – men det stämmer inte riktigt.

Steks tillsammans med kött

Burgaren steks nämligen tillsammans med de vanliga köttburgarna på Donkens restauranger, vilket innebär att den inte är ett bra alternativ för vegetarianer och veganer. 

Istället är den till för de som vill äta mer "flexitariskt", det vill säga blanda köttbaserad och vegetarisk kost.

– Vi ser McPlant som ett nytt alternativ till våra burgare på nötkött och kyckling. Många av våra gäster äter flexitariskt och då är McPlant ett alternativ utan kött som vi tror att de kommer att uppskatta för dess goda smak och som omväxling till deras favoritburgare, säger McDonald's presschef Henrik Nerell till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Vi informerar både i beställningskioskerna samt på menytavlorna på de restauranger som serverar McPlant för att det ska vara tydligt hur burgaren tillagas.

McPlant serveras just nu på McDonald's i Linköping och Helsingborg på prov. Om den nya burgaren uppskattas kommer den att lanseras i resten av landet. 

Läs mer:

Nu slutar McDonald's i Sverige med ballonger – för miljön

McDonald's-personal skjuten – på grund av coronarestriktioner

Sverige blir först i världen med vegansk Happy Meal