Barn och unga upp till 18 år ska få gratis TBE-vaccin.
Barn och unga upp till 18 år ska få gratis TBE-vaccin. - Foto: Pixabay

Gratis vaccin mot TBE till alla barn i Uppsala: "Väldigt glad"

Socialdemokraterna har nu kommit med ett förslag om att ge alla barn och unga upp till 18 års ålder gratis TBE-vaccin.


Sedan länge har Uppsala län varit ett högriskområde för den fästingburna sjukdomen TBE, som orsakar en allvarlig och i värsta fall dödlig hjärnhinneinflammation.

Gratis för barn och unga

Därför har Socialdemokraterna lagt fram ett förslag som gör det möjligt för alla barn och unga upp till 18 års ålder att få gratis TBE-vaccin. Regionstyrelsen förväntas att godkänna förslaget i början av nästa vecka.

– Det är jag väldigt glad för, säger Socialdemokraternas partiråd Vivianne Macdisi.

"Inte en kostnad utan en investering"

Förra mandatperioden var denna fråga ett vallöfte från Socialdemokraterna. Kommunfullmäktige avslog dock förslaget redan i våras då de ansåg att ett kostnadsfritt vaccin skulle bli alldeles för dyrt.

– Beräkningen antas vara runt sju till åtta miljoner kronor i ett inledningsskede, för det är ju väldigt många som inte har vaccinet men när vi väl har börjat vaccinera upp så blir det att man får vaccinera varje kull och då tror vi att kostnaderna kommer att sjunka en del. Men det är viktigt att komma ihåg att det här är ju inte en kostnad utan en investering, eftersom att vi förebygger väldigt allvarliga nervsjukdomar i form av hjärnhinneinflammation.

En prioriteringsfråga

Partiet har även planer på att få igenom ett förslag som gör vaccinet till en del av de allmänna vaccinationsprogrammen för barn, något som de dock fick avslag på tidigare.

Anledningen till varför de börjar med att tilldela gratis vaccin till barn och unga upp till 18 år menar Macdisi handlar om en prioriteringsfråga, rapporterar P4 Uppland.

TBE
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Explosion i Trelleborg

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

igår 22:42
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.