Det kan bli äggbrist i påsk.
Det kan bli äggbrist i påsk. - Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Larmet: Sverige kan bli utan ägg i påsk

Fågelinfluensan har brutit ut hos landets största äggproducent och 1,3 miljoner höns måste avlivas. Nu finns stora frågetecken kring tillgången på svenska ägg i påsk.


Svenskarna är ett äggälskande folk överlag – och på påsken frossar vi i kolossala mängder. 

Under påskveckan äter vi 2 000 ton ägg totalt, med en topp på påskafton då det går åt sex miljoner ägg i timmen.

Men i år kan vi tvingas till ett annorlunda annorlunda påskbord. Sveriges största äggproducent har drabbats av ett stort utbrott av fågelinfluensa. 

Läs mer: Äter du ägg varje dag – så här nyttigt är det egentligen

1,3 miljoner höns

Viruset, som är av versionerna H5N8 och H5N5, är luftburet och har nått hönsen från vilda fåglar genom ventilationen in i stallarna. 

– Det är ofarligt för människor. Man behöver inte vara orolig, utan det är helt okej att äta alla ägg och kyckling, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare Svenska ägg till Nyheter24.

För att utrota fågelinfluensan måste samtliga fåglar hos producenten avlivas – vilket rör sig om hela 1,3 miljoner värphöns.

Risk för äggbrist

Det innebär förutom hönornas död, även ett stort tapp i produktionen av ägg. Det kommer inte gapa tomt i hyllorna nu på en gång, men kanske fram.

Risken finns att det kommer råda äggbrist i påsk, som i år infaller första helgen i april.

– Det är frågetecken inför påsken, säger Lönneskog Hogstadius.

LÄS MER:

Man åt 41 ägg – dog inom några timmar

Så firas påsken i sju andra länder

Smarta knepet – så slipper du ägg i maten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.