Kommer husdjur behöva vaccineras mot corona?
Kommer husdjur behöva vaccineras mot corona? - Foto: Bildkälla: TT & Pexels.

Husdjur kan behöva vaccineras mot coronaviruset

Det kan bli aktuellt att vaccinera husdjur mot coronaviruset för att minska smittspridningen – det rapporterar tidningen The Guardian. Svenska statsepizootologen berättar att man redan börjat framställa ett vaccin för minkar.


Experter menar att det kan bli aktuellt för husdjur att vaccineras mot SARS-CoV-2, för att minska smittspridningen – det rapporterar tidningen The Guardian

Forskare från Univer­sity of East Anglia, Earlham Institute och University of Minnesota säger att det finns bevis på att överföringen av coronaviruset från husdjur till människor "utgör en betydande långsiktig risk för folkhälsan".

– Det är inte otänkbart att vaccinering av vissa tama djurarter kan vara nödvändigt för att begränsa spridningen av infektionen, säger en expert.

Australien kan bli ledande

Molekylärbiologen Larisa Labzin menar att Australien kan bli startskottet för djurvaccinationer världen över, enligt Daily Telegraph. 

– Djurhälsan och de sjukdommar som de kan bära på kommer i slutändan att påverka oss, antingen genom att utplåna våra källor till mat eller genom att göra oss sjuka. Vi borde börja fokusera på det här i hela världen, men speciellt i Australien eftersom att vår samhällsspridning är låg, säger hon till Daily Telegraph.

Inte aktuellt i Sverige i dagsläget 

Karl Ståhl, forskare och statsepizootolog, tror inte att det är aktuellt att vaccinera husdjur mot coronaviruset i dagsläget. 

I en intervju med Nyheter24 förklarar Ståhl att flera djurslag är mottagliga för att smittas av coronaviruset, vissa mer än andra. 

– Till exempel katter, som för det mesta får milda symptom, berättar han. 

Ståhl förklarar att man i experimentella studier har sett att katter kan smitta varandra, när man placerat flera katter i små utrymmen. 

Bildkälla: Pexels.

Låg risk att människor smittas av husdjur 

– Hundar kan också smittas. Men man tror inte att de kan sprida smittan vidare och de får ännu mindre symptom än vad katter får, säger Ståhl till Nyheter24. 

Ståhl menar att risken att en människa skulle smittas av en katt är mycket låg i förhållande till smittan mellan människor som finns i samhället. 

– Det är alltid människor som smittar djuren först. Om en katt smittas så är det förmodligen från kattägaren, säger han.

Vaccin för minkar påväg

Ståhl säger att minkar är väldigt mottagliga för smittan, och eftersom människor sätter dem i trånga utrymmen, kan det leda till stora smittoutbrott. 

Han förklarar även att illern, som är ett husdjur, är nära besläktad till minken, och även den kan smittas av corona. 

– Man är redan påväg i Finland med vaccin för minkar, berättar han för Nyheter24. 

Bildkälla: Patric Söderström / TT.

LÄS MER: 

Har din hund diabetes? Då är risken stor att även du drabbas

Experten: Katter blir trötta på sina ägare i karantän

Chef för äldreboende vaccinerade sin familj – personalen blev utan

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.