Fem advokater har övergett Trump – dagar innan rättegången

- 31/01/2021, 10:45 -

Om lite mer än en vecka kommer Donald Trump ställas inför rätta för andra gången. Fem av hans advokater har redan lämnat hans sida. Blir han dömd kan han inte ställa upp i nästa presidentval.

Den 8 februari inleds rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump. Han kan då fällas för uppvigling vid stormningen av Kapitolium den 6 januari, då fem personer miste livet. Blir han fälld så förbjuds han från att ställa upp i kommande presidentval. 

För att Trump ska fällas krävs det att två tredjedelar av senaten röstar för att han är skyldig. Närmare bestämt måste 17 republikaner rösta emot honom. 

Enligt källor till Washington Post så har demokraterna förberett sig genom att samla bevismaterial i form av videos, som pekar på att Trump visste att hans anhängare skulle storma Kapitolium. 

Fem advokater har lämnat

Lite mer än en vecka innan att rättsprocessen startar så har fem av Trumps advokater lämnat sina uppdrag, på grund av att man varit oeniga om den juridiska strategin, enligt nära källor, skriver CNN. 

Butch Bowers och Deborah Barbier, som skulle varit ledande advokater i fallet, ska ha tagit ett gemensamt beslut om att hoppa av uppdraget. 

En källa säger till CNN att Trump ville att advokaterna skulle argumentera för att det skett ett valfusk och att valet var stulet från honom, istället för att fokusera på att han eventuellt kan dömas. 

Första presidenten som åtalats två gånger

Det är i nuläget okänt vem som kommer att representera Trump i rättegången. 

"Vi har jobbat hårt, men vi har ännu inte fattat ett slutgiltigt beslut om vårt juridiska team, det kommer att fattas inom kort", skriver Trumps rådgivare Jason Miller på Twitter. 

Donald Trump är den första presidenten i historien som har åtalats två gånger. Han anklagades av kammaren 2019 för att ha haft kontakt med Ukraina, men frikändes av senaten.

Enligt BBC är det troligt att Trump kommer att frikännas även i det här fallet, då 45 av 50 republikaner har röstat för att stoppa rättegången innan den ens har börjat. Med motiveringen att en president inte kan ställas inför rätta efter att ha lämnat sitt ämbete. 

Donald Trump och Melania Trump. Bildkälla: Manuel Balce Ceneta/TT.

LÄS MER:

Hit har presidenterna flyttat när de lämnat Vita huset

"Skellefteå-mannen" är efterlyst av amerikansk polis

Det här vet vi om de som dött i kongress-attacken