Foto: Julio Cortez/TT/Metropolitan Police Washington DC
Foto: Julio Cortez/TT/Metropolitan Police Washington DC

"Skellefteå-mannen" är efterlyst av amerikansk polis

Under stormningen av amerikanska kongressen i onsdags gjordes en något oväntad upptäckt. Mitt i vimlet av Trump-anhängare stod en man med en Skellefteå-halsduk runt halsen.


Foto: Jose Luis Magana/TT

Det har gått en vecka sedan tusentals Donald Trump-anhängare gick till attack mot kongressbyggnaden Kapitolium i Washington D.C.

Den våldsamma stormningen utreds av FBI, som inlett 170 förundersökningar under de senaste sex dagarna. Anmälningarna har upprättats tack vare de 100 000 bilder och videoklipp som samlats in från åskådare och fotografer.

Och det var en av alla dessa bilder som stack ut lite extra för oss svenskar. Mitt i vimlet återfanns nämligen en man med en Skellefteå-halsduk runt halsen.

"Han manade på folk"

Flera filmer från attacken visar att mannen, som fortfarande är oidentifierad, var i händelsernas centrum. 

– Det var tydligt att han manade på folk att röra sig framåt för att bryta barriären mot polisen. Det här var i ett skede när polisen ändå höll stånd till viss del vid Kapitolium, säger fotografen Joel Marklund till Expressen.

Andra filmer fångade Skellefteå-mannen på bild i samband med att en polis dragits ut från Kapitolium. I en annan video ses han diskutera byggnadens planlösning inne i byggnaden. 

Foto: Metropolitan Police Washington D.C

En gåva från 2017

Om mannen har någon anknytning till Skellefteå eller Sverige är ännu okänt.

Vad man däremot kunnat konstatera är att den röda halsduken som pryder hans hals skickades ut av Skellefteå kommun 2017. Accessoaren var en julgåva, som gavs ut i runt tusen exemplar, enligt DN.

Mannen är efterlyst av polis

Polisen i Washington är väldigt förtegen om att identifiera, och gripa halsduksmannen. 

Han är misstänkt för federala brott, och polisen erbjuder en belöning till den som lämnar uppgifter som leder till hans gripande. 

Läs mer: Expertens hårda ord om USA-kaoset: "Utomordentligt allvarligt"

Läs mer: Kändisarna som uttryckt sin ilska efter upploppen i USA

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.