Folkhälsomyndigheten vill att regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa till Sverige.
Folkhälsomyndigheten vill att regeringen inför krav på negativt coronatest vid inresa till Sverige. - Foto: Bildkälla: Adam Ihse/TT.

Regeringen: Kan införa inreseförbud från alla länder

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen inför krav på negativt coronatest för utländska medborgare som reser in i Sverige. Regeringen skickar nu en blixtremiss till polismyndigheten.


Under gårdagen skickade Folkhälsomyndigheten en begäran till regeringen om ett förslag på att införa krav på negativt coronatest vid inresa till Sverige. Detta på grund av att nya mutationer av SARS-CoV-2 sprids över världen. 

Folkhälsomyndigheten skriver i pressmeddelandet att det är svårt att veta hur utbredd smittan av de olika virusvarianterna är, då länder testar på olika sätt. Men att virusmutationen från Storbritannien tycks ha en hög smitta. 

Blixtremiss till polisen

Under lördagen höll inrikesminister Mikael Damberg en blixtinkallad pressträff. Han berättade att regeringen kommer skicka förslaget på blixtremiss till berörda myndigheter. 

– Regeringen avser att snabbt fatta beslut i frågan. Vi skickar därför nu Folkhälsomyndighetens hemställan på en blixtremiss till polismyndigheten, kustbevakningen och migrationsverket, säger han och fortsätter: 

– Det blir en mycket kort remisstid. Redan på måndag vill vi ha in myndigheternas svar och de här svaren kommer sedan att skyndsamt hanteras och analyseras. Vi avsätter att fatta beslut kort därefter. 

Besked från EU väntas

Damberg förklarar i en intervju med SVT Nyheter att om Folkhälsomyndighetens krav går igenom så innebär det i praktiken ett inreseförbud från alla länder, med undantag vid till exempel godstrafik. 

Under pressträffen berättar inrikesministern även att man fått information om att EU inom ett par dagar förväntas komma med nya rekommendationer kring reserestriktioner. 

– Sannolikt kommer de rekommendationerna på måndag och tisdag nästa vecka, säger han. 

Inrikesminister Mikael Damberg. Bildkälla: Henrik Montgomery /TT.

Testning och karantän

Sedan tidigare råder ett inreseförbud till Sverige från de flesta länderna utanför EU, till exempel Storbritannien. Även Norge och Danmark. 

Folkhälsomyndigheten skriver att svenska medborgare och andra som reser in i landet, som av olika anledningar inte testat sig innan resan, ska göra det samma dag som de kommer till Sverige. 

Enligt förslaget ska alla resenärer dessutom rekommenderas att stanna hemma och undvika kontakter med andra människor i sju dagar. Man ska även testa sig den femte dagen, utöver testet som ska göras innan eller i anslutning till inresan. 

Arlanda flygplats. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT.

LÄS MER: 

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Två män får böta 110 000 kronor – för ett snöbollskrig

Husdjur kan behöva vaccineras mot coronaviruset

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.