Ny forskning visar att rökning ökar risken för svår corona.
Ny forskning visar att rökning ökar risken för svår corona. - Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT och Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ny forskning: Rökning ökar risken att dö i corona

Är rökning en riskfaktor vid corona eller inte? Det är en av de frågor som forskare diskuterat flitigt sedan pandemins början. Men nu har forskare, utifrån en unik studie, slagit fast att rökare faktiskt löper större risk att dö i corona.


Ända sedan corona tog ett grepp om världen i början av förra året har forskare och läkare diskuterat huruvida rökning är en riskfaktor när man drabbas av viruset. Vissa har föreslagit att rökning kan ge ett skydd mot corona, medan andra har varnat för att rökare riskerar att drabbas extra hårt

Men nu har en ny amerikansk studie kommit till slutsatsen att rökare som får corona faktiskt löper större risk att få svåra symtom – och till och med dö i sjukdomen. 

Över 7 000 coronapatienter deltog

I studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine, deltog 7 102 individer som testat positivt för corona mellan mars och augusti förra året. 

Johan Nilsson/TT

Deltagarna i studien klassificerades sedan baserat på hur mycket de rökt — från att inte ha rökt alls till 0-10 paket-år, 10-30 paket-år eller över 30 paket-år. Ett paket-år innebär att man rökt 20 cigaretter varje dag i ett år.

Samband mellan rökning och svår corona

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nyheter24 pratade med Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Uppsala universitet, för att reda ut vad studien egentligen kommit fram till.

– I studien kan man se att ju mer man har rökt, desto större risk har man att drabbas av en allvarlig coronainfektion. Med rökning ökar alltså risken för att man behöver läggas in på sjukhus, att man behöver vårdas på IVA eller att man rentav dör i sjukdomen, säger Janson. 

Studien är unik

Enligt Janson är studien unik i förhållande till tidigare studier. Forskarna har utgått från ett betydligt större material och har, i motsats till andra studier, tittat på individer som rökt eller röker i olika utsträckning. 

Foto: Martina Holmberg/TT

I tillägg till det har man även tagit hänsyn till en av de svåraste frågorna när det kommer till att studera sambandsförhållandet mellan rökning och corona. 

– Det som alltid är lurigt med rökning är frågan: är det rökningen i sig som gör att man får en svårare coronainfektion eller är det alla andra sjukdomar som rökningen resulterar i som ger en svårare infektion? Det har man tagit hänsyn till i den här studien, säger Janson och fortsätter:

– Bland de som rökt mest ser man vad man kallar ett oberoende samband mellan risken att hamna på sjukhus och att ha rökt mycket. Där var risken ungefär fördubblad i jämförelse med de som aldrig rökt. 

Läs mer

Nya forskningen: Kan rökning skydda mot corona?

Läkarens varning: Rökare drabbas hårdare av coronaviruset

Plötsliga effekten av coronaviruset — folk slutar röka

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.