Känd Trump-supporter hävdade valfusk – kan ha röstat illegalt

- 04/02/2021, 16:25 -

Den välkände advokaten och Trump-supportern Lin Wood är en av de som både ofta och högljutt hävdat valfusk i det amerikanska presidentvalet. Men nu har en utredning inletts mot Wood själv – efter misstankar om röstningsbedrägeri.

Lincoln "Lin" Wood, 68, är en av Donald Trumps främsta supportrar. Han är dessutom en av de som vid upprepade tillfällen, ända sedan det amerikanska presidentvalet i november, hävdat att valfusk ligger bakom Joe Bidens seger. 

Men nu är det alltså Wood själv som anklagas för att ha fuskat i samband med valet – efter ett eget uttalande om var han bott de senaste månaderna. 

Ville avrätta Pence – stängdes av på Twitter

Wood är sedan början av januari permanent avstängd från Twitter. Avstängningen var, enligt VICE, en konsekvens av att Wood spridit konspirationsteorier relaterade till QAnon och att han gett uttryck för en vilja att avrätta flera topprepublikaner, däribland före detta vice presidenten Mike Pence

Mike Pence. Foto: Jacquelyn Martin/TT

Twitter är dock inte de enda som reagerat kraftigt på Woods utspel. Även advokatsamfundet i delstaten Georgia har haft invändningar mot Wood. 

Kravet: Genomgå psykologisk undersökning

Wood, som bland annat representerat Kyle Rittenhouse som misstänks ha skjutit två personer till döds under Black lives matter-protesterna i USA, är verksam advokat i Georgia. Men nu kan det bli ändring på det.

Lin Wood. Foto: Ben Gray/TT

Georgias advokatsamfund kräver nämligen att Wood genomgår en psykologisk undersökning, vilket Wood vägrar. Därmed är risken stor att han förlorar sin advokatlicens i delstaten, enligt Reuters.

Dessutom kan Wood, i samband med att han uttalade sig om den psykologiska undersökningen, av misstag ha erkänt att han begått röstningsbedrägeri. 

Utreds för röstningsbedrägeri

Det var under onsdagen som en reporter vid den lokala tv-kanalen WSB-TV förde en dialog med Wood om advokatsamfundets krav. Enligt WSB-TV skrev då Wood i ett mejl att han bott i delstaten South Carolina i flera månader och att hans flytt från Georgia inte var relaterat till advokatsamfundets krav, utan att han flyttat av personliga skäl. 

Foto: Matt Slocum/TT

Vad är det som är så uppseendeväckande med det här då? Jo, mejlet indikerar att Wood kan ha begått röstningsbedrägeri. I USA är det nämligen inte lagligt att rösta utanför den delstat där man är permanent bosatt. 

Med andra ord kan Wood, som röstade i Georgia, ha erkänt att han röstat illegalt i delstaten eftersom han varit bosatt i South Carolina. Därför har nu delstaten Georgia inlett en utredning om röstningsbedrägeri mot Wood, enligt WSB-TV.

Wood nekar till anklagelserna och skriver, i ett mejl som reportern Justin Gray publicerat på Twitter, att han ändrade sin permanenta adress efter valet. Dessutom menar han att delstaten Georgia trakasserar honom eftersom han "presenterat trovärdiga bevis för valfusk". 

Läs mer

Donald Trump i ny attack i natt: "Valet är riggat"

Oväntade uppgifterna: Donald Trump ställer upp i valet 2024

Det historiska beslutet – Trump ställs inför riksrätt igen