Syster André, som är äldst i Europa, överlevde corona.
Syster André, som är äldst i Europa, överlevde corona. - Foto: Foto: David Tavella/TT och CDC/AP/TT

Hon är äldst i Europa – och överlevde corona

Coronapandemin har tagit över två miljoner liv sedan dess början förra året och värst drabbade är de äldre. Men en dam i Frankrike har nu överlevt corona – trots att hon är äldst i hela Europa.


Numera kantas vår vardag och våra nyhetsflöden till stor del av tragiska dödsfall i corona. Men nu har alltså ett glädjande besked kommit – och det gäller en av världens äldsta människor.

Fyller 117 år imorgon

Den franska nunnan syster André föddes den 11 februari 1904 som Lucile Randon. Hon är alltså häpnadsväckande 116 år gammal och därmed också äldst i Europa och näst äldst i hela världen. 

Syster André. Foto: David Tavella/TT

Under morgondagen fyller dessutom syster André 117 år. 

Men det var långtifrån givet att den franska damen, som är rullstolsburen och blind, skulle leva till sin 117-årsdag. Hon drabbades nämligen av corona i början av året. 

Drabbades av corona i januari

Syster André bekräftades, enligt BBC, att vara smittad av coronaviruset den 16 januari. Till den franska lokaltidningen Var-Matin har hon själv sagt att "jag märkte inte ens att jag var smittad". 

Foto: Cecilia Fabiano/TT

Fransyskan uppvisade allstå inga symtom. Ändå tog det äldreboende som syster André bor på det säkra före det osäkra och isolerade henne från de övriga på boendet tills hon inte längre ansågs vara smittsam.

Friskförklarades igår

Under gårdagen, över tre veckor efter hon konstaterades ha corona, friskförklarades syster André av läkare. 

– Jag är glad att jag är kvar här med er, men jag önskar att jag kunde vara någon annanstans och återförenas med min storebror och mina mor- och farföräldrar, säger hon till den franska tv-kanalen BFM, enligt BBC

Läs mer

Experten: Så stor är chansen att överleva om du får coronaviruset

107-åringen överlevde corona – hur ovanligt är det egentligen?

Ny studie: Risken att dö i corona i Sverige har minskat

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!