Idag inleds den andra riksrättsprocessen mot Donald Trump.
Idag inleds den andra riksrättsprocessen mot Donald Trump. - Foto: Foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels och Evan Vucci/TT

Nu inleds riksrätten mot Trump: Så här går processen till

​Idag ställs Donald Trump, som den första amerikanske presidenten någonsin, inför sin andra riksrätt. Men varför ställs han inför riksrätt, hur går processen egentligen till och vad kan utfallet bli? Nyheter24 förklarar allt.


Idag inleds den andra, och därmed historiska, riksrätten mot Donald TrumpNyheter24 reder ut allt du behöver veta angående den stundande rättegången mot USA:s tidigare president.

Vad är riksrätt?

Riksrätt är en form av rättegång, men skiljer sig från vanliga rättegångar eftersom att den genomförs i den amerikanska kongressen, snarare än i domstol. 

Därmed är det inte juridiska experter som väcker åtal eller avlägger domen. Istället är det politiker i kongressen, vilken består av representanthuset och senaten, som tar beslut om åtal och fäller en dom. 

Varför ställs Trump inför riksrätt?

Den politiska diskussionen om att inleda en ny riksrätt mot Trump påbörjades efter stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari, då fem personer miste livet. 

Kapitolium stormades den 6 januari. Foto: Jose Luis Magana/TT

Innan stormningen höll Trump ett tal där han hävdade att presidentvalet, som han förlorade i november, var "stulet" och att han i själva verket vunnit "en jordskredsseger". Dessutom uppmanade han sina anhängare att ta sig till Kapitolium och att "kämpa så in i helvete, annars kommer ni inte ha något land kvar". 

Enligt New York Times var många amerikanska politiker snabba med att fördöma Trumps tal, däribland demokraten Nancy Pelosi och republikanen Mitch McConnell.

Hur går riksrättsprocessen till?

Riksrättsprocessen påbörjas när åtal väcks. Den 13 januari röstade en majoritet i det amerikanska representanthuset för att inleda en riksrättsprocess mot Trump, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om. Bland den majoritet som röstade för att väcka åtal fanns tio republikaner. 

Den 26 januari gjorde representanthuset den officiella överlämningen av riksrättsåtalet – där Trump står anklagad för anstiftan till uppror mot regeringen – till senaten som nu ska agera domstol. 

Donald Trump står inför riksrätt för andra gången. Foto: Patrick Semansky/TT

Det är med andra ord de 100 senatorerna i den amerikanska senaten som avgör huruvida Trump är skyldig eller inte och den processen inleds alltså idag. 

Trumps försvarsadvokater Bruce Castor och David Schoen kommer att få presentera sina argument för varför Trump bör frias och särskilda "åklagare", utsedda av representanthuset, kommer att få presentera sina argument för varför Trump bör fällas. Därefter ges samtliga senatorer möjlighet att ställa frågor till bägge sidor. 

Hur länge kommer riksrätten att pågå?

Det är fortfarande oklart hur länge riksrätten kommer att pågå. Den förra riksrätten mot Trump pågick, enligt AP, i ungefär tre veckor och denna väntas bli kortare eftersom att det ligger i demokraternas intresse att skynda på processen. 

De vill nämligen att senaten, så snart som möjligt, ska ha tid att godkänna Joe Bidens ministernomineringar och nya politiska förslag. 

Joe Biden. Foto: Charlie Neibergall/TT

Hur sannolik är en fällande dom?

För en fällande dom krävs att två tredjedelar av senaten röstar för att den tidigare presidenten ska fällas – och det är här demokraterna, som varit drivande i riksrättsåtalet, kan stöta på problem. 

För att Trump ska dömas i riksrätten måste de 50 demokratiska senatorer som väntas fälla honom också få 17 republikanska senatorer på sin sida, vilket inte är särskilt sannolikt enligt CNN

Bruce Castor, en av två försvarsadvokater som företräder Trump. Foto: Marc Levy/TT

Många republikanska senatorer följer nämligen den linje som Trumps egna försvarsadvokater, enligt Reuters, väntas argumentera för under rättegången – att riksrätten strider mot konstitutionen eftersom Trump faktiskt inte längre är sittande president. 

Vad innebär en fällande dom?

Om Trump, mot all förmodan, skulle fällas i senaten kan han förbjudas att någonsin få ställa upp i ett amerikanskt presidentval igen. Dessutom förlorar han möjligheten att ha statliga uppdrag som politiker eller statstjänsteman. 

Om Trump fälls lär han inte förlora sitt skydd från Secret Service. Foto: Andrew Harnik/TT

Det har tidigare diskuterats huruvida Trump även skulle kunna förlora andra privilegier som före detta presidenter får efter att ha lämnat sin post, däribland en stadig pension och livstidslång påpassning från Secret Service. Men, enligt BBC, skulle Trump sannolikt få behålla dessa förmåner, även om han fälls i riksrätten.

Läs mer

Trumps nya försvarsadvokater: Därför är de kontroversiella

Efter stormningen – diskussion om att avsätta Trump i förtid

Det här vet vi om de som dött i kongress-attacken

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!