mycket får Donald Trump i pension

- 10/02/2021, 14:44 -

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved / Evan Vucci

Donald Trump är inte längre USA:s president, och det innebär att han har rätt till en saftig pension. Men hur mycket pengar handlar det om egentligen? Och vad händer om han fälls i riksrätten?

Donald Trump är inte längre president, och har i och med det rätt till en ganska trevlig pension. 

Det är lagen Former Presidents Act som reglerar exakt vad och hur mycket före detta presidenter får. Och det handlar inte bara om pengar.

Men vi kan börja med stålarna. En ex-president har rätt till en årlig summa, för Trump blir det 221 400 dollar, alltså ungefär 1,8 miljoner svenska kronor.

Även Melania Trump har rätt till en pension, om än något mindre. Den blir 20 000 dollar per år, alltså ungefär 165 000 svenska kronor.

Här kan du läsa mer om vad en amerikansk president tjänar under sin tid på posten.

Fler förmåner

Utöver det har han rätt till en hel del andra förmåner. Till exempel får han sjukförsäkring, gratis resor och secret service-skydd livet ut. Det som kostar amerikanska staten mest när det gäller att ta hand om gamla presidenter är faktiskt kontorshyra.

Ja, det är nämligen så att den som har varit president får sina kontorslokaler och sina anställda betalda av staten. Oavsett vad de sysslar med efter sin presidenttid, så får de sina kostnader täckta.

Här finns inte heller någon gräns – det får kosta hur mycket som helst.

Enligt CNN hade före detta presidenterna Bill Clinton, George W. Bush och Barack Obama mer än 500 000 dollar – alltså strax över fyra miljoner svenska kronor – i kontorshyra förra året. Och det var alltså per person, inte tillsammans.

Kan förlora allt

Det kan dock bli så att Donald Trump aldrig får sin statliga pension. Om han döms i den riksrättsprocess som just nu pågår kan det innebära att pensionen ryker.

Pengarna betalas nämligen bara ut till presidenter som som inte fällts i riksrätt och sedan avsattas till följd av det. Hur det blir i det här fallet är ännu oklart – speciellt eftersom Trump inte är president längre. Juridiska processer spås avgöra om han blir av med pensionen eller ej, om han skulle fällas.

Här kan du läsa mer om vad Trump kan förlora om han fälls.

Läs mer:

Nu inleds riksrätten mot Trump: Så här går processen till

Trumps nya försvarsadvokater: Därför är de kontroversiella

Hit har presidenterna flyttat när de lämnat Vita huset