- Foto: Foto: Arkiv/TT, Polisen/Handout

Fem svenska mord som är olösta än idag

När någon tar en annan människas liv vill man att personen ska avtjäna sitt straff – men det förutsätter också att man hittar mördaren. Här är 5 stycken mord som skett i Sverige som är olösta än idag.


Nyheter24 återger 5 svenska mordfall som fortfarande gäckar både polisen och allmänheten. 

1. Taximordet på Berit Lundqvist

Året var 1960 och 24-åriga taxichauffören Berit Lundqvist hade plockat upp en kund. Därefter åkte de längs en skogsväg utanför Stuvsta i Stockholm och där blev hon skjuten till döds med ett skott i bakhuvudet. Mördaren försvann från platsen till fots och kroppen hittades dagen efter. 

Man hittade skoavtryck vid platsen och kunde konstatera att skoavtrycket tillhörde någon som hade inhandlat sina skor i en skobutik i Högdalen kort innan mordet. 

Skoavtrycken som hittades vid mordplatsen och taxichauffören Berit Lundqvist. Foto: PrB/TT, Arkiv/TT

Trots skoavtrycket hittades aldrig mördaren. Med det sagt erkände en Leif Peters mordet 1972, men han drog sedan tillbaka sitt erkännande och åtalades inte för något brott. Fallet preskriberades 1985. 

2. Vampyrmordet på Lilly Lindeström

Vampyrmordet, även kallat Atlasmordet, blev namnet på det uppmärksammade mordet på Lilly Lindeström, som var en 32-årig kvinna som arbetade som prostituerad. 

På Valborgsmässoafton 1932 hade Lindeström besök hemma av en väninna, som dessutom var hennes granne. Under väninnans besök fick hon ett telefonsamtal från en man som vill boka ett möte med henne. Hon accepterade hans förfrågan och väninnan gick ner till sin lägenhet i samma bostadshus. 

En stund senare knackade Lindeström på hos väninnan och bad om att få låna en kondom. Samma förlopp upprepade sig även senare under kvällen – hon ville låna ytterligare en kondom. Men det var också den sista gången hon sågs vid liv. 

Lindeströms lägenhet. Foto: Pressens Bild/SCANPIX

Den 4 maj 1932, alltså fyra dagar senare, hittades hon mördad i sin lägenhet, som var pedantiskt städad. Lindeström hade dött till följd av tre hårda slag i huvudet och i köket hittades en såsslev som troligen varit fylld med blod. 

Såssleven bedömdes vara för lätt för att kunna vara mordvapnet och misstänktes istället ha använts för att sleva upp blod – därav namnet vampyrmordet. 

Gärningsmannen hittades aldrig och dådet preskriberades 1957.

3. Rånarmordet på Emil Rittbo

Året var 1993 och det skedde ett beväpnat rån på Färs & Frosta Sparbank och Föreningssparbanken i skånska Hörby. Rånarna flydde och en man, som inte visste att männen var rånare, följde efter dem efter att de backat in i hans bil under flykten. I bilen satt också mannens 6-åriga son Emil Rittbo

Efter en stund på vägen stannar rånarnas bil och de börjar skjuta mot såväl pappan som Emil. Det andra skottet träffade Emil som avled av sina skador på platsen. 

En bank i Hörby blir rånad. I samband med rånarnas flykt mördas Emil, 6 år, från Hörby. Foto: Polisen/Handout

I november 2015, hela 22 år senare, greps en 57-årig man, misstänkt för att ligga bakom mordet på Emil. Men bara några dagar senare avskrevs misstankarna mot honom. Han släpptes då på fri fot och förundersökningen lades ned.

4. Fryshusmordet på Anders Gustafsson

På kvällen den 31 december 1994 åkte 16-årige Anders Gustafsson, som hade ett stort musikintresse och spelade i ett band, till Fryshuset för att diskutera en eventuell demoinspelning. Under nyårsnatten ska han också ha varit på en fest som anordnats av skinheadföreningen Höder Dart. 

Men morgonen därpå, den 1 januari 1995, hittades Gustafsson mördad i en lagerlokal några hundra meter från Fryshuset. Dödsorsaken var kraftigt, trubbigt, våld mot huvudet och dessutom hade hans ena hand huggits av. 

Gustafssons vänner fortsätter lämna blommor vid platsen där han hittades mördad. Foto: Peter Hoelstad/TT

Drygt 23 år senare, i augusti 2018, hittade en person en plastpåse innehållandes en hand i det gamla spårvägsmuseet som ligger drygt hundra meter ifrån platsen där Gustafsson hittades. Personen blev dock så pass rädd att hen släppte påsen och sprang därifrån för att larma polisen, enligt SVT

Sedan dess har polisen, utan framgång, genomsökt den tusentals kvadratmeter stora lokalen – och mordet på Gustafsson är fortfarande olöst. 

5. Stuvkällarmordet på Marie Johansson

Den 13 oktober 2005 skulle det 36-åriga butiksbiträdet Marie Johansson stänga tygaffären Stuvkällaren i Göteborg. Men i samband med stängningen överfölls hon och det var inte förrän dagen därpå som butiksägaren hittade den mördade Johansson. 

Mordplatsen var tygaffären Stuvkällaren på Kyrkogatan i Göteborg. Foto: Måns Langhjelm/Exponera/TT

Polisens utredning kunde konstatera att mördaren, efter att Johansson bragts om livet, tagit de pengar som fanns att tillgå i butikens kassa. Vid brottsplatsundersökningen kunde polisen dessutom hitta blod från mördaren – som genom DNA-analyser konstaterades vara en kvinna, med ursprung i Sverige, balkanområdet eller Sydöstra Europa. 

Trots att polisen haft mördarens DNA i över 15 år, och trots att över 700 kvinnor topsats i jakten på mördaren, är hon fortfarande på fri fot. Men sedan några år tillbaka arbetar Göteborgspolisens Kalla fall-grupp med mordet på Johansson och år 2018 släppte de en fantombild på hur mördaren kan ha sett ut vid tiden för mordet.

Bildkälla: Polisen

Hittills har polisen fått otaliga tips om vem fantombilden kan tänkas föreställa, men utan någon faktiskt framgång i utredningen. Nu hoppas de, enligt SVT, istället att kunna få använda den släktforskningsteknik som under 2020 löste det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Läs mer om det dubbelmordet här. 

Läs mer

5 av Sveriges mest brutala mord

6 mord som har helt sjuka motiv: "Jag hatar måndagar"

6 brutala mord på unga som skakade Sverige

/
/
Senaste nytt

Forskare förklarar: Därför ljuger AI:n

Stort lyft för USA-diesel till Europa

Leveranserna av dieselprodukter från USA till Europa skjuter i höjden i december. De beräknas lyfta till 290 000 fat per dag, enligt analysföretaget Kpler. Det skulle vara den högsta leveransvolymen sedan 2018, visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Här är årets största börsfloppar för småsparare

Har investeringarna gått helt fel under 2023? Då är det högst sannolikt att du äger några av de här aktierna. Här är nämligen årets mardrömsportfölj för småsparare.

Nio EL6 provkörd – bästa kinesiska elbilen just nu?

Nio är ett i raden av kinesiska märken som tågat in på den svenska marknaden. Märkets första entré på den europeiska marknaden var i grannlandet Norge med el-suven ES8. Nu består utbudet emellertid av flera alternativ och senast ut är EL6.

Här är svenskarnas julfavoriter på Systembolaget – de dryckerna är de mest köpta

1 timme sedan
Vilka alkoholhaltiga drycker sträcker sig svenskarna efter mest inför julens festligheter egentligen? Nyheter24 har kikat närmare på hur försäljningen hos Systembolaget såg ut förra året.

Fagersta: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.