6 mord som skakat Sverige.
Sverige mord - Foto: TT

6 brutala mord på unga som skakade Sverige

Styckmorden i Bollnäs, Halmstad och Askersund. Svartsjuka, ouppklarade drogaffärer och offer som har varit vid fel plats vid fel tillfälle. Nyheter24 listar sex av Sveriges mest brutala mord.


Varje år dör omkring hundra personer i Sverige till följd av dödligt våld. Det kan vara misshandel, dråp eller mord. En del mord förblir olösta, andra blir uppklarade men kvar finns en mängd frågetecken.

Det är svårt att förstå hur någon kan vara så brutal och ond att den fråntar någon annan människa livet. Och några mord är så brutala att vi aldrig glömmer dem.

Nyheter24 har listat sex mord vi aldrig kommer glömma.
Bild: Polisen

26-årige Christian Larsson skulle precis påbörja ett avvänjningsprogram för sitt långa drogmissbruk när han försvann spårlöst 8 september 2010.

Enligt uppgifter till polisen var det ouppklarade drogaffärer och en lägre skuld som föranledde att tre unga män i 19-års åldern började misshandla Christian. En misshandel som slutade i ren tortyr då han knivhöggs ett trettiotal gånger, trycktes ner under iskallt vatten och dödshotades. Till slut skars han i halsen.

Kroppen hittades först flera veckor senare, invirad i plastsäckar i en sjö. Huvudet hittades bränt och nedgrävt.

Bland bevisningen mot männen fanns två filmer som visade hur männen skrattandes lekte med kroppen när de styckade och begravde den. I förhör uppgav männen att de hade filmat för att de behövde en ficklampa.

Andreas ClarströmJohan Flykt och Dennis Jonsson dömdes för bland annat mord och brott mot griftefriden. En fjärde man, som männen hade anförtrott sig till och som gav tips om hur de skulle göra sig av med kroppen, dömdes för skyddande av brottsling. 

Mordet på Carolin Stenvall

Bild: Polisen

När Carolin Stenvall, 29, var på väg till Jukkasjärvi från Piteå 12 september 2008 stannade hon till vid "58:ans" rastplats. Carolin skulle på anställningsintervju i Jukkasjärvi men kom aldrig fram.

Sex veckor senare hittades Carolins kvarlevor. Enligt den rättsmedicinska undersökningen sköts hon med två skott, först i ryggen, sedan i huvudet. 

Det är oklart vad det verkligen var som hände på den där rastplatsen, och varför.

Efter mordet ska gärningsmannen ha transporterat runt kroppen och försökt bränna upp den. De förruttnade kvarlevorna hittades sedan vid en skogsväg i Lansjärv, drygt sju mil från rastplatsen. 

Efter att kroppen hittats, polisen tagit in vittnesmål och gjort olika fynd ledde till att man kunde gripa en 52-årig man från Gällivare. Mannen hade försökt förstöra alla tekniska bevis som skulle kunna avslöja honom.

19 mars dömdes 2009 dömdes mannen till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. 

Inför överklagan i hovrätten bytte mannen försvarsadvokat till Leif Silbersky, som drev tesen om att Carolin redan var hjärndöd när hon sköts. En teori om mannens motiv är att han ville täcka över ett rattfylleribrott. Tingsrättens dom fastställdes dock i hovrätten.

Bild: Privat

30 januari 2002 lekte två barn, 10 och 12 år gamla, vid Nissan. Det var då de hittade ett huvud som fryst fast i isen på ån. Det visade sig vara 22-årige Marcus Norén som varit försvunnen i ett par dagar.

Marcus hade jobbat sent i en videobutik i centrala Halmstad den 27:e december. Eftersom han nästa dag skulle öppna butiken men saknade nyckel, var han tvungen att vänta tills kollegorna hade stängt och låst. Under tiden tog han en runda på stan för att fördriva tiden.

Efter fyndet i Nissan hittades ytterligare kroppsdelar. Men en stor del av kroppen saknades, nämligen bålen. 2 januari fick polisen besök av en man som misstänkte att hans 47-årige son var inblandad i mordet. Han tyckte att sonen hade bettett sig märkligt och efter att ha hört om fyndet i Nissan hade han börjat ana misstankar.

Efter tipset tog polisen sig till lägenheten och upptäckte att mycket riktigt: lägenheten var mordplatsen.

Polisen har kunnat fastställa att under Marcus krogrunda stötte på en 28-årig man som var inneboende hos 47-åringen. Han hade följt med 28-åringen hem och druckit öl medan 47-åringen befann sig hos en vän i stan.

Men vad som verkligen hände i lägenheten är oklart. Plötsligt fanns Marcus inte mer, och ingen vet varför. Den 47-årige mannen dömdes för mord, och både han och 28-åringen dömdes för brott mot griftefriden. Än idag gäckas polisen, försvarsadvokater och anhöriga av frågan: Kom den egentliga mördaren undan? Mer om det kan du läsa här.

Bild: Polisen

13 maj 2017 försvann 19-åriga Tova Moberg från Njutånger i Hälsingland. Polisen gick ut med en bild för att få hjälp från allmänheten och bara två dagar senare hade tre män gripits misstänkta för människorov.

Men Tova var inte kidnappad. Hon låg död, bunden till en skottkärra i sjön vid ex-pojkvännens gård.

Billy Fagerström erkände att Tova var hos honom under lördagen men påstod att hon hade åkt därifrån i en taxi. 22-åringen har ett tidigare kriminellt förflutet, bland annat har han dömts för narkotikabrott. I mars 2017 anmäldes han för misshandel av Tova Mobergs föräldrar, men hon själv ville inte delta i utredningen. Tova Moberg kände sig hotad och förutsåg sin egen död, vilket hon skrev om i sin dagbok.

Tova Moberg och Billy Fagerström var ett par från och till i ungefär tre år. I en låda under sin säng låg ett usb-minne där hon samlat på sig bilder av de fysiska skador Billy Fagerström åsamkat henne. Hennes vänner vädjade henne om att lämna Fagerström, och att söka hjälp

Samtidigt var Billy Fagerströms föräldrar intet ont anade och beskrev parets förhållande som bra och kärleksfullt. Läs mer om deras reaktion här.

Det var fram till 13 maj 2017 då Billy Fagerström slog Tova Moberg flera gånger med en hammare och tog strypgrepp. Här kan du läsa om hur han försökte dölja mordet. 15 april 2018 dömdes Billy Fagerström till livstids fängelse.


Bild: TT

Natten till den 7 juni 2009 hittades 15-åriga Therese Johansson Rojo död i en skogsdunge vid Enskedefältet, söder om Stockholm. Under kvällen hade hon och en stor grupp ungdomar festat på hoppbacken och efter att hon gått in i skogen för att kissa, hade hon försvunnit.

Drygt en månad tidigare var det Valborg och Therese fick en hastig kyss av en 16-årig kille. De bestämde sig för att inte berätta för någon, men snart började ryktet spridas och två veckor efter kyssen hade det nått 16-åringens flickvän.

Flickvännen reagerade väldigt starkt och skallade killen så att blodet sprutade. Efter händelsen blev han så desperat att få tillbaka sin flickvän att han säger sig vara beredd att göra vad som helst för henne – till och med döda. Det är då hon kom på en plan om att döda Therese.

I flera veckors tid planerade paret mordet genom sms och mejl. Till slut blev det 6 juni och när Therese gick iväg för att kissa gick killen med henne. Han ska då ha slagit henne i huvudet med en gren och sedan strypt henne till döds. Efteråt ringde han flickvännen och berättade att det var klart.

Therese liv gick inte att rädda. Bara några timmar efter att hon hittats död hämtade polisen in paret till förhör. De båda dömdes till ett och ett halvt års fängelse och sluten ungdomsvård. Åklagaren hade hoppats på maxstraffet, fyra år, men domstolen tog hänsyn till att pojken hade bristande omdöme och att flickvännen hade starkt inflytande.

Killen har erkänt mordet men flickvännen har alltid nekat. I polisförhör har hon sagt att "det var bara ett spel, jag trodde aldrig han skulle göra det". 

Bild: Polisen

19 juni 2014 hittades 22-åriga Ellas styckade kropp nedgrävt i tre högar vid Hällabrottet i Kumla kommun. Mördaren som i media kom att kallas för Ryttarinnan ledde själv polisen till platsen där hon dumpat kroppsdelarna bara timmar innan.

Bakom mordet bottnade djup svartsjuka och ett ohanterligt triangeldrama. 

Ella och hennes pojkvän hade varit ett par från och till sedan 2008, då de gick i nionde klass. Men 2013 hade pojkvännen träffat en ny tjej – Jonna Henningsson.

Relationen mellan den då 24-årige mannen och Jonna gick från och till. Likaså med Ella. Något som fick Jonna att betrakta Ella som en kärleksrival. 

Under våren 2014 trappades triangeldramat upp vilket fick båda tjejerna att må dåligt. Av den rättspsykiatriska utredningen på Jonna Henningsson att dömda att hon knutit sig så starkt till pojkvännen att hennes tillvaro både stod och föll med relationen. Utan honom saknade tillvaron mening. 

När hon allt mer upplevde att 24-åringen valt Ella började hon konstruera en plan. I förhör menar hon att hon bara ville skrämma eller skada Ella, men detaljer som att smyga upp bakom Ella och söva henne med hjälp av en spruta alternativt slå henne medvetslös med en hammare har fått utredarna att tro att Jonna inspirerades av tv-serien "Dexter". Men det blev inte som hon tänkt sig.

Tidigt morgonen 18 juni tog Jonna Henningsson sig till pojkvännens lägenhet och väntade på att Ella skulle öppna dörren. När det första slaget nått Ella bröt hon ut i ett skrik så högt att det hördes in till grannen, som beskriver det hela som "ett oavbrutet vrål". Enligt den psykiatriska utredningen drabbades Jonna Henningsson av en stressreaktion som gjorde att hon inte förstod konsekvenserna av att hon fortsatte skada Ella. Efter mordet styckade hon kroppen för att göra sig av med den, och städade rent pojkvännens badrum.

Jonna Henningsson dömdes till livstid fängelse vid Göta Hovrätt och avtjänar nu sitt straff på anstalten Hinseberg. Här kan du läsa mer om fallet.

Ella är ett fingerat namn.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Kommer du ihåg dessa mord?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Postnord-chefen för Sverige får gå omedelbart

Ministrar går i kippavandring mot antisemitism

Nio ministrar deltar i dag i en kippavandring i centrala Stockholm. Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson går med i manifestationen mot antisemitism.

KI: Låt klimatpolitiken vara - stötta drabbade

Ändra inte i klimatpolitiken bara för att den får ekonomiska effekter för exempelvis bilåkare eller företag. Låt klimatpolitiken sköta minskade utsläpp, och använd i stället finanspolitiken för att stötta dem som drabbas hårdast. Det är innebörden av Konjunkturinstitutets (KI:s) rapport om fördelningseffekter av klimatpolitiken.

Kvinna på SUP dödad av haj

Ett amerikanskt par på smekmånad på Bahamas attackerades under en paddeltur på SUP-bräda av en haj. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled, skriver BBC.

Landshypotek sänker boräntor – igen

Landshypotek Bank sänker sina bundna boräntor med 0,25-0,40 procentenheter, skriver banken i ett pressmeddelande. Den rörliga boräntan, med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.