Nyheter24 listar 10 fakta om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.
Nyheter24 listar 10 fakta om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. - Foto: Foto: Jon Chol Jin/AP/TT och Nordkoreas regering/AP/TT

12 saker du inte visste om Nordkoreas diktator Kim Jong-Un

Nordkoreas högste ledare, Kim Jong-Un, lever ett hemlighetsfullt liv i världens mest slutna land. Nyheter24 listar 12 fakta om Kim Jong-Un – allt du velat veta om den fruktade diktatorn, med andra ord.


Det är mycket som omvärlden inte vet om en av världens mest fruktade och mäktiga män – Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Men allt är inte höljt i dunkel. Här är 12 fakta som du kanske inte visste om ledaren.

1. Var inte förstfödd arvinge

Han skulle egentligen inte ha tagit över som Nordkoreas högste ledare efter att hans pappa, Kim Jong-Il, dog 2011. Jong Ils förstfödde son förlorade sin rätt till att ta över ledarskapet efter att hans pappa lämnade hans mamma för en ny fru under 1980-talet, enligt CNN.

Kim Jong-Un med sin pappa Kim Jong-Il år 2010. Foto: Vincent Yu/AP/TT

Med henne fick Jong-Il två söner, varav Kim Jong-Un var den yngste. Men hans äldre bror sågs inte som en lämplig ledare och därmed blev Jong-Un arvinge.

2. Låg bakom giftmord på sin egen bror

Han har anklagats, av Sydkoreas säkerhetstjänst, för att ha gett ordern som dödade hans egen bror Kim Jong-Nam, som var deras gemensamma pappas förstfödde son. Brodern förgiftades på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Brodern Kim Jong-Nam innan hans död. Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT

3. Utbildad i Schweiz

Under sina yngre år gick Jong-Un på en engelskspråkig skola i Schweiz, rapporterar NBC News.

4. Drygt 162 cm lång

Det är ingen som vet säkert hur lång Jong-Un faktiskt är, men utifrån bilder på diktatorn tillsammans med andra världsledare har man kunnat göra några relativt välinformerade gissningar. 

Experter som analyserat just sådana bilder drar, enligt The Seattle Times, slutsatsen att han är drygt 162 cm lång – och att han bär skor med inlägg för att se längre ut. 

5. Högt uppsatt inom militären

Nordkorea är en av världens största militärmakter, sett till antal soldater. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

I september 2010 blev Kim Jong-Un befordrad till fyrstjärnig general – trots att han helt saknar militär utbildning, enligt CNN.

6. Beundrar actionskådespelare

Tidigare klasskamrater till Kim Jong-Un i Schweiz har, enligt NBC News, berättat att diktatorn beundrade skådespelarna Jackie Chan och Jean-Claude Van Damme.

7. Har fru som länge var försvunnen

Han är gift, troligen sedan 2009, med Ri Sol-ju. Sol-ju misstänktes i över ett års tid, från januari 2020 till februari 2021, att vara försvunnen och detta ledde till vilda spekulationer kring vad som kunde ha hänt henne. Läs mer om det här

Ri Sol-ju och Kim Jong-Un i februari 2021. Foto: Nordkoreas regering/AP/TT

8. Är flerbarnspappa

Han har bekräftats ha ett barn, men tros ha totalt tre barn. Det senaste barnet föddes troligen 2017, enligt CNN.

9. Hans ålder är okänd

Ingen vet säkert när Kim-Jong Un är född, rapporterar NBC News. Han tros dock vara född någon gång på 1980-talet.

10. Frisyren är förbjuden bland vanligt folk

Inga andra i Nordkorea tillåts ha samma frisyr som diktatorn. Foto: Manan Vatsyayana/AP/TT

Ledaren är helt unik med sin frisyr i Nordkorea. I landet finns det, enligt en finsk reporter på plats, nämligen 15 godkända frisyrer för respektive kön – och Jong-Uns frisyr är inte en av dem.

11. Älskar basket

Han är ett stort fan av basket och har bland annat bjudit över den före detta basketstjärnan Dennis Rodman från USA till Nordkorea. Efter sitt besök avslöjade Rodman att diktatorn har en dotter vid namn Ju-Ae och beskrev Jong-Un som "en bra pappa", enligt CNN.

Dennis Rodman på besök i Nordkorea. Foto: Kim Kwang Hyon/AP/TT

12. Gått upp i vikt i flera år

Vad väger då Nordkoreas diktator? Ända sedan han kom till makten 2011 har Jong-Un gått upp i vikt. Enligt VICE, som hänvisar till information från underrättelsetjänsten i Sydkorea som noggrant följer diktatorns hälsa, låg Jong-Uns vikt på 139 kg förra året. 

Läs mer

Hon brukade vara Kim Jong-Uns älskarinna – nu börjar hon ta över

Man försökte simma till Nordkorea – skjöts ihjäl och eldades upp

Bilderna inifrån Nordkorea: Så ser coronapandemin ut i diktaturen

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.