Tisdag 27 Sep
Stockholm

Regionen skärper coronarestriktionerna: "Mycket allvarligt läge"

​I Västra Götaland är smittspridningen av covid-19 utom kontroll, och idag införde regionen lokala restriktioner som börjar gälla med omedelbar verkan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Under vecka sex ökade antalet bekräftade fall av covid-19 med 14 procent i Västra Götaland, jämfört med veckan dessförinnan. Stickprov har även visat en ökning av den brittiska virusvarianten i regionen. 

Virusets framfart bedöms vara utom kontroll, och idag införde regionen lokala restriktioner för att råda bort på smittspridningen. 

– Det är en mycket allvarlig situation då vi åter börjar få en ökning av antalet nya fall med covid-19. Vi befinner oss i ett läge där risken är mycket stor att smittspridningen tar ytterligare fart, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Foto: Johan Nilsson/TT

Krav på munskydd

De skärpta restriktionerna gäller från och med idag, 17 februari till och med 14 mars. 

Här uppmanas bland annat alla invånare födda tidigare än 2004 att bära munskydd i kollektivtrafiken – oavsett tid på dygnet.

"Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19", skriver Region Västra Götaland på sin hemsida.

Munskydd rekommenderas även vid längre inomhusvistelser där nära kontakt inte går att undvika. 

Alla ska undvika trängsel

I övrigt uppmanas invånarna i regionen att begränsa sin sociala umgängen och bara träffa människor man normalt umgås med. 

Alla ska undvika platser där trängsel kan uppstå, här inkluderas köpcentrum, butiker och resor i kollektivtrafiken.

Alla som kan rekommenderas fortsatt att arbeta hemifrån.

Läs mer:

Här är den nya pandemilagen – detta gäller

Nya beslutet: 2000 kronor i böter om du bryter mot pandemilagen

Hit kan du åka på spa-semester – om du fått corona

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.