Tallin vill locka turister.
Tallin vill locka turister. - Foto: Ingvar Karmhed/Svd/Henrik Montgomery/TT

Hit kan du åka på spa-semester – bara du haft corona

Smittspridningen ökar i Estland – ändå öppnar Tallin upp för turister. Alla som är vaccinerade eller har haft corona senaste halvåret är välkomna.


Efter att ha varit nedstängt sedan innan jul börjar Estland lätta på restriktionerna. I huvudstaden Tallin öppnar hotellen och spaanläggningarna upp – i hopp om att turismen ska komma igång igen. 

Som regel behöver alla som reser till Estland sitta i karantän i tio dagar, men det finns undantag. 

Är du vaccinerad slipper du karantän, men det gör även alla som haft covid det senaste halvåret. Allt som krävs är ett friskhetsintyg från en läkare. 

Läs mer: Här är corona utrotat – allt som vanligt på europeiska ön

Två och två-metoden

Även besökare från länder som har under 150 sjuka per 100 000 invånare är välkomna. I dagsläget gäller det Bulgarien, Danmark, Finland, Grekland, Island och Norge, enligt siffror från estländska myndigheter.

Men allt är inte som vanligt. Du kan med fördel lämna klackarna hemma. Alla restauranger och barer stänger klockan 21, och alkoholförsäljning är förbjudet mellan 22 på kvällen och 10 på förmiddagen. 

Butiker och köpcentrum är också öppet – bara munskyddet är på. Däremot måste du vara noga med att inte gå för nära någon. 

Överallt inomhus jobbar Estland efter en metod som kallas två plus två. Det innebär att man bara får röra sig i par – alltså två och två, och måste hålla två meters avstånd till andra. 

Rådhustorget i Tallinn. Foto: Henrik Montgomery

Inga kryssningar

Estland väljer att öppna upp trots att Smittspridningen i landet har ökat de senaste veckorna. Ett av av de särskilt drabbade delarna är Tallinn och regionen Harjumaa.

För tillfället körs inga kryssningar till vare sig Tallin eller Riga från Sverige. När färjorna börjar köra igen, beror på smittläget och hur det går med vaccineringen.

– Vi får se hur det blir. I dagsläget kör vi till Åbo, och planerar att öppna upp för Helsingfors i april. Sedan kanske Tallin fram till sommaren, säger Erika Jansson, kommunikationschef TallinkSilja till Nyheter24.

LÄS MER:

Jättemissen: Så kan vem som helst boka vaccintid

Här är länderna du får besöka – när du är vaccinerad

Här är allt vi vet om Sveriges vaccinationsintyg

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.