Ebba Busch har anlitat experter i husstriden med Esbjörn.
Ebba Busch har anlitat experter i husstriden med Esbjörn. - Foto: Instagram/buschebba

Ebba Busch anlitar experter för granskning av Esbjörns utlåtande

Det verkar inte finnas något slut på husfejden mellan Ebba Busch och Esbjörn. Kristdemokraternas partiledare har därför valt att anlita professorer som nu ska granska Esbjörns utredningar.


I augusti 2020 köpte Kristdemokraternas Ebba Busch en sjötomt utanför Uppsala för 3,9 miljoner.

Dagen efter ska säljaren Esbjörn ha ångrat sig och menat att han lider av minnesproblem. Busch har sedan köpet dock stått fast vid att affären ska gå igenom. Hon valde efter många om och men att stämma Esbjörn och ta fallet till domstol för en ordentlig utredning.

– Jag är väldigt ledsen och bedrövad över att vi är här men jag ser inte att jag har något annat alternativ än att låta rätten avgöra, sade partiledaren då till Expressen.

Krävt åtkomst till psykologiska utredningar

Tidigare framkom det även att Busch bett om möjligheten att få se de psykologiska utredningarna som gjorts på 81-åriga Esbjörn.

Efter tillgången valde hon sedan att anlita Jan Marcusson, överläkare och professor i geriatrik, samt Christian Oldenburg, neuropsykolog vid Danderyds sjukhus.

Läkarna gick igenom utredningarna och i en begäran framställde Katrin Björklund, Buschs advokat, vad de kommit fram till.

"Hög kognitiv funktionsnivå"

Enligt Marcusson är Esbjörn inte oförmögen att ta egna beslut utan undersökningarna visar att han har en "hög kognitiv funktionsnivå".

Han får medhåll från Oldenburg som instämmer i att Esbjörn kan ta hand om sig själv och inte lider av nedsatta förmågor som på något sätt skulle påverka hans beslut och förståelse för husförsäljningen.

Slutligen kom båda läkarna fram till att utredningen av Esbjörn varit "huvudsakligen för användande för ett juridiskt ändamål.”

Andra som påverkat Esbjörn

Vidare skriver Björklund att "vad som fått Esbjörn att en tid efter det att avtalet undertecknades velat backa och ej fullfölja affären har ännu ej klarlagts för min klient, även om bilden möjligen börjar klarna något", eftersom att Busch sedan en tid tillbaka förklarat att hon inte sett några tecken på att Esbjörn inte skulle vara kapabel att ta egna beslut.

Advokaten menar att de kommit fram till att det handlar om andra personer som uppmanat Esbjörn att avbryta affären, rapporterar Aftonbladet.

"Hoppas innerligt att det kan bli ett slut på detta"

I ett inlägg på Facebook förklarar Ebba Busch situationen från hennes perspektiv:

"Sedan september har jag varit villig att mötas och försöka reda ut detta. Man har vägrat. Det enda civiliserade sättet att reda ut en sådan situation med juridik, pengar och hot involverat är att låta en domare försöka hjälpa oss. Första mötet sedan september sker nu i mars och då hoppas jag innerligt att det kan bli ett slut på detta på ett eller annat sätt".

/
/
Relaterat
Senaste nytt

Kidnappning av kvinnliga studenter i Nigeria

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

2 timmar sedan
En polispatrull från Södertälje har hittat en sköldpadda på E4 i Södertälje, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

2 timmar sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

2 timmar sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

2 timmar sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

3 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.