Snöskred i Norge flera personer instängda

- 21/02/2021, 12:36
Minst 150 personer inspärrade efter flera laviner i norra Norge.

Minst 150 personer inspärrade efter flera laviner i norra Norge.

Rune Stoltz Bertinussen/TT, Google Earth

Under lördagen inträffade två laviner i norra Norge. Människor har inte kunnat lämna sina hem på grund av den enorma snömassan och flera vägar är avstängda.

I nordligaste Norge har två laviner inträffat på mindre än en dag.

Bildkälla: Google Earth
Bildkälla: Google Earth

Polisen varnar för att fler skred kan komma att ske. Ingen person ska ha kommit till skada, men flera människor är insnöade och kan inte ta sig ut från sina hem.

Vägar har blockerats av de enorma snömassorna och väg 8830 mellan Storekorsnes och Mikkelsby i det drabbade området Alta kommun har varit avstängd i över 24 timmar.

Varit instängda sedan i lördags

Beate Björgsdatter Devik-Lauritzen och hennes femåriga son har varit instängda i sitt hus sedan första snöskredet som inträffade redan under lördagkvällen.

– Vi får inte gå ut då snöskredet har dragit ned högspänningsledningarna och det kan vara farligt att närma sig skredområdet. Men vi har fortsatt ström i huset och håller oss inomhus, förklarar hon för SVT.

Fall där människor blivit instängda i sina hem sträcker sig även söderut vid Veitastrond i Luster, Sogn. Upp emot 150 personer har inte kunnat lämna sina hem på grund av en lavin som blockerat av vägen.

Västra Norge har även dem fått varningsinformation om lavinfara.